Πέτσας για Τουρκία: Η Ελλάδα θα ζητήσει κυρώσεις και χρονοδιάγραμμα

Το ζήτημα των κυρώσεων αλλά και συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος που θα δοθεί στην Τουρκία για να αποκλιμακώσει τις ενέργειές της αναμένεται να θέσει η ελληνική πλευρά τόσο στη συνεδρίαση του ΕΛΚ, όσο και στη Σύνοδο Κορυφής. Αυτό επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι όλοι οι ηγέτες καλούνται να σταθμίσουν είτε ενίσχυση οικονομική είτε επιβολή κυρώσεων. 

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγο καιρό, η Άγκυρα αθετεί τις δεσμεύσεις της» εξηγώντας ότι, ενώ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, κατά την πρόσφατη σύντομη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, είχε δεσμευτεί πως θα προτείνει ημερομηνία για τη διεξαγωγή στην Τουρκία του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών, η Άγκυρα επιδίδεται σε προκλήσεις αντί της πρόσκλησης, γεγονός που αποδεικνύει την αναξιοπιστία της Τουρκίας, αλλά και περιφρόνηση στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 1ης και 2ας Οκτωβρίου.

Η επανάληψη των διερευνητικών δεν γίνεται υπό καθεστώς εκβιασμών

Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη θέση που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός από την πρώτη έξοδο του τουρκικού ερευνητικού και συνοψίζεται στη φράση «σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Και συμπλήρωσε: «Όπως τότε, έτσι και τώρα υπογραμμίζουμε ότι επανάληψη των διερευνητικών δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών.

Δεν μπορεί να υπάρξουν διερευνητικές όσο το Oruc Reis παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Δεν μπορεί η Τουρκία  να προκαταλαμβάνει τη συζήτηση με ένα ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που υποτίθεται ότι θέλει να οριοθετήσουμε».

Ο κος Πέτσας υπογράμμισε ότι Πρωθυπουργός θα θέσει στους Ηγέτες των χωρών μελών της Ένωσης τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και τη νέα έξοδο του Oruc Reis σε περιοχές που επικαλύπτουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Θα επισημάνει δε το γεγονός ότι και οι δύο αυτές προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας συγκρούονται ευθέως με συγκεκριμένες παραγράφους των Συμπερασμάτων του πρόσφατου Συμβουλίου Κορυφής.

Πολιτική

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: