Πετρόπουλος: Νομοσχέδιο με θετικό πρόσημο για τους εργαζόμενους

«Νομοσχέδιο με θετικό πρόσημο για τους εργαζόμενους και την κοινωνία» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος το ν/σ που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας.

Ο κ. Πετρόπουλος, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM», τόνισε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη οι αγρότες να μπορούν να αναγνωρίσουν χρόνια ασφάλισης (εξαγορά, δηλαδή, πλασματικών ετών). Υπογράμμισε, επίσης, ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται απαλλαγή από τη συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική δαπάνη των κατοίκων της Βρίσας στη Λέσβο που καταστράφηκε από το σεισμό του Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, θα υπάρξει αποσύνδεση των εργαζομένων στον επιστημονικό χώρο, των γιατρών, των δικηγόρων, των μηχανικών, οι οποίοι είχαν την υποχρέωση να καταβάλουν εισφορές, μολονότι δεν είχαν απασχόληση και εργασία. «Αυτό αποσυνδέεται. Τώρα, θα καταβάλουν εισφορές όταν έχουν εργασία και οικονομική δραστηριότητα. Επομένως, όταν κλείνουν βιβλία, τότε δεν θα καταβάλουν εισφορές», διευκρίνισε.

Ο κ. Πετρόπουλος «για την αδήλωτη εργασία», σημείωσε ότι «είναι πολλές οι θετικές διατάξεις για την εισφοροδιαφυγή». «Υπάρχει μια σειρά μέτρων, για ένα ποινολόγιο σε βάρος όσων δεν καταβάλλουν εισφορές, που προβλέπεται με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο σαν point system, σε βάρος του εργοδότη και θα επιβάλλονται οι ανάλογες ποινές και θα υπάρχει μια διαβάθμιση, που φθάνει, μέχρι την οριστική διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια υποχρέωση αναγγελίας τηλεφωνικά της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης, προτού αυτή γίνει. Η αναγγελία της οικειοθελούς αποχώρησης θα γίνεται ηλεκτρονικά, το αργότερο δύο εργάσιμες μέρες, πριν από την αποχώρηση του μισθωτού».

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: