Πέθανε ο ρεμπέτης Αγάθωνας

«Έφυγε» ξαφνικά στον ύπνο του σε ηλικία 65 ετών

Νεκρός στο κρεβάτι του βρέθηκε ο γνωστός ρεμπέτης Αγάθωνας Ιακωβίδης. Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο Αγάθωνας δεν ξύπνησε ποτέ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν προβλέπεται ταφή, αλλά αποτέφρωση.

Λίγο καιρό πριν, στις αρχές Μαΐου, ο Αγάθωνας, μαζί με συνεργάτες του και σε συνεργασία με τη διοίκηση του «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, είχε παίξει ρεμπέτικα τραγούδια στην είσοδο του νοσοκομείου, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά των επαγγελματιών υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται πως το 2013 είχε εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Eurovision μαζί με το συγκρότημα Koza Mostra. Η συμμετοχή του ήταν αναπάντεχη, καθώς αρχικά αποδέχθηκε αυθόρμητα να συμμετάσχει σε ένα κομμάτι του δίσκου τους και στη συνέχεια βρέθηκε να διαγωνίζεται για την ελληνική συμμετοχή στη Eurovision και να κερδίζει. Το τραγούδι «Alcohol is free», άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και κατέκτησε την 6η θέση.

Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης γεννήθηκε στον Ευαγγελισμό της επαρχίας Λαγκαδά από γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες, το 1955. Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα προέρχονται από τον κοινωνικό του περίγυρο και είναι έντονα διαποτισμένα από τις μελωδίες της Μικράς Ασίας.
Με τη μουσική αρχίζει να ασχολείται συστηματικά από το 1973. Αυτοδίδακτος, με μόνο οδηγό τα μουσικά του ακούσματα, μαθαίνει σχεδόν όλα τα έγχορδα που χρησιμοποιούνται στα ρεμπέτικα τραγούδια: κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μαντόλα και μαντολίνο.

Το επαγγελματικό του ξεκίνημα γίνεται στις μπουάτ της Θεσσαλονίκης. Σύντομα αντιλαμβάνεται ότι ο μουσικός χώρος που τον ενδιαφέρει πραγματικά και ταιριάζει απόλυτα στη φωνή του είναι το ρεμπέτικο τραγούδι, στο οποίο και αφιερώνεται έκτοτε αποκλειστικά. Διατηρεί στην κατοχή του μεγάλη συλλογή δίσκων γραμμοφώνου με σπάνιες εκτελέσεις ρεμπέτικων τραγουδιών, πολλές από τις οποίες παρουσιάζει σε μουσικές εκπομπές στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης (Α103, 904).

Το 1978 ιδρύει το Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης με το οποίο ηχογραφεί δύο δίσκους, εμφανίζεται σε διάφορα μαγαζιά και πραγματοποιεί πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Το 1981 κατεβαίνει για μερικά χρόνια (ως το 1987) στην Αθήνα, όπου και συνεργάζεται με μουσικούς όπως ο Κώστας Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Κόρος, ο Βασίλης Σούκας, ο Λάζαρος Κουλαξίζης, ο Νίκος Φιλιππίδης, ο Νίκος Χατζόπουλος, κ.ά.

Το 1987 παντρεύεται την Εριφύλη Χοντολίδου και αποκτούν ένα γιο, τον Νίκο, που σπουδάζει φυσικός, παίζει ούτι και συμμετέχει με τον Αγάθωνα σε πολλές συναυλίες και σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Διαβάστε ακόμη:Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Το πρόγραμμα για την περίοδο 2020-2021

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: