Πέθανε ο Ιάκωβος Γεωργάνας

O Ιάκωβος Γεωργάνας, ένα από τα έμπειρα στελέχη της ελληνικής επενδυτικής κοινότητας με μακρόχρονη διαδρομή στον χρηματοοικονομικό κλάδο και στενός συνεργάτης του Μιχάλη Σάλλα στο μεγάλο εγχείρημα της Τράπεζας της Πειραιώς με την εξαγορά της το 1991, έφυγε από τη ζωή.

Ο Ιάκωβος Γεωργάνας υπήρξε μη Εκτελεστικός Πρόεδρος της Ελληνικά Χρηματιστήρια , Μέλος της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών Δ.Σ. καθώς και μη Εκτελεστικός Πρόεδρος της Εταιρίας Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Α.Ε.

Ακόμη, υπήρξε μη Εκτελεστικός Α’ Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, όπου και διετέλεσε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος από τον Ιανουάριο του 1992 έως τον Μάιο του 2004.

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (Αθήνα, 1955), καθώς και στο Harvard Business School (Advanced Management Program — άνοιξη 1979). Τον Ιούλιο του 1958 εισήλθε στην υπηρεσία του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Οικονομικής Αναπτύξεως (Ο.Χ.Ο.Α.), της μετέπειτα ΕΤΒΑbank, στην οποία εργάστηκε επί 33 χρόνια ως στέλεχος, Υποδιοικητής και Διοικητής κατά την περίοδο 2002-2003.

Ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και νυν πρόεδρος του Lyktos Group, Μιχάλης Σάλλας, εξέδωσε ανακοίνωση για τον χαμό του Ιάκωβου Γεωργάνα, όπου ανέφερε τα εξής:

Μια εμβληματική προσωπικότητα, ο φίλος και συνεργάτης Ιάκωβος Γεωργάνας δεν είναι πια ανάμεσά μας.

Ο Ιάκωβος Γεωργάνας άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στο χώρο της Επενδυτικής Τραπεζικής και της Μακροπρόθεσμης Πίστης.

Είμασταν μαζί σε πολλά μετερίζια από το 1987, με κυριότερο το εγχείρημα της Τράπεζας Πειραιώς από την εξαγορά της Τράπεζας το 1991.

Ο εκλιπών διετέλεσε επί σειρά ετών αντιπρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας αποχωρώντας τελικώς από το Δ.Σ. της Πειραιώς το 2017.

Οι πρωτοβουλίες του Ιάκωβου Γεωργάνα έπαιξαν ρόλο αποφασιστικό στην ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής αγοράς. ‘Ηταν αυτός που στην πραγματικότητα «άνοιξε» το πεδίο του investment banking στη χώρα μας και καθιέρωσε το θεσμό των Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου.

Λειτούργησε με το κύρος του ως σημαντικός θεσμικός παράγοντας μέσα από ένα πλήθος θέσεων που του εμπιστεύτηκε η αγορά . Αντιπρόεδρος και Μέλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, μέλος των Δ.Σ. του ΣΕΒ, της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, του ΙΟΒΕ, επί πολλά έτη στη διοίκηση της ΕΤΒΑ, πρόεδρος της ΕΧΑΕ κ.α. ήταν μερικά από τα πόστα που ο εκλιπών υπηρέτησε αφήνοντας σημαντικό έργο.

Ο Ιάκωβος Γεωργάνας υπήρξε ένας ακέραιος, αισιόδοξος, ικανός και σπουδαίος άνθρωπος.

Είμαι ευγνώμων που συμπορευτήκαμε.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στου οικείους του.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: