Περού: Το Κογκρέσο κινεί διαδικασία παύσης του προέδρου, την 3η κατά σειρά

Το Κογκρέσο του Περού, όπου κυριαρχεί η δεξιά, ενέκρινε χθες Πέμπτη ψήφισμα για την έναρξη διαδικασίας δίκης και πιθανής παύσης του προέδρου Πέδρο Καστίγιο, την τρίτη κατά σειρά αφότου ο πρώην δάσκαλος και συνδικαλιστής εξελέγη πέρυσι με κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Μόλις μερικές ώρες νωρίτερα χθες, αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) πρότεινε «πολιτική ανακωχή» της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, καθώς δημοσιοποιούσε την προκαταρκτική έκθεσή της έπειτα από την επίσκεψή της στη χώρα των Άνδεων στα τέλη του Νοεμβρίου.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής βιώνει τα τελευταία χρόνια αλλεπάλληλες πολιτικές κρίσεις, με μόνιμο χαρακτηριστικό τη σύγκρουση αυτών των δύο εξουσιών. Γνώρισε, συμπεριλαμβανομένου του κ. Καστίγιο, πέντε προέδρους από το 2016, εξαιτίας διαδικασιών παύσης και παραιτήσεων.

Ο 53χρονος κ. Καστίγιο αντιμετωπίζει πέρα από τη διαδικασία στο κοινοβούλιο έρευνες ποινικής φύσης για έξι υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες ο ίδιος βλέπει απόπειρα των εισαγγελικών αρχών να τον ανατρέψουν «πραξικοπηματικά», μετά την αποτυχία των προηγούμενων προσπαθειών της δεξιάς να τον παύσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: