Περισσότερες λεπτομέρειες για το ασφαλιστικό ζήτησε το Eurogroup

Η σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης αναδείχθηκε από το χθεσινό Eurogroup, ενώ έγινε γνωστό ότι οι θεσμοί ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες από την κυβέρνηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνη, είπε ότι το ασφαλιστικό δεν ήταν ένα από τα θέματα που εξετάστηκαν αναλυτικά στη χθεσινή συνεδρίαση, ωστόσο κάλεσε την Ελλάδα να καταθέσει περισσότερες λεπτομέρειες τόσο για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, όσο και για δημοσιονομικά ζητήματα. Ανέφερε επίσης ότι εφόσον οι θεσμοί έχουν στα χέρια τους τις πληροφορίες που ζήτησαν, θα μεταβούν στην Αθήνα.

Παράλληλα, εξήγησε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος από την Ελλάδα μετά το καλοκαίρι. Ερωτηθείς σχετικά, εξήγησε ότι δεν γνωρίζει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την αξιολόγηση, αλλά εκτιμά ότι πρόκειται για ζήτημα μηνών και όχι εβδομάδων, δεδομένου ότι υπάρχει μία σειρά που πρέπει να ακολουθήσουν η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ

Ο κ. Ντέισελμπλουμ ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά αποδέχεται τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ τόνισε ότι το ΔΝΤ κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί να επανέλθει, αρκεί να συμφωνηθούν ορισμένα ζητήματα.

Υπογράμμισε επίσης ότι είναι απαραίτητη η αποδοχή από την Αθήνα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας που επετεύχθη το καλοκαίρι.

Σχετικά με το θέμα του ΔΝΤ, ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στην γερμανική Handelsblatt η οποία δημοσιεύεται σήμερα, ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και έχει ήδη δεσμευτεί γι’ αυτό απέναντι στους εταίρους της. Υποστηρίζει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σοϊμπλε, ο Φινλανδός Α. Στουμπ αλλά και ο επικεφαλής Γερούν Ντεϊσενμπλουμ, ξεκαθάρισαν –στο πλαίσιο των διμερών επαφών που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες- ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι διαπραγματεύσιμη. «Δεν εννοούσαν μόνο σε όρους τεχνικής υποστήριξης αλλά και σε όρους χρηματοδότησης» προσέθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο  Μοσκοβισί

Την ανάγκη να υπάρξει ταχεία πρόοδος με αιχμή το ασφαλιστικό υπογράμμισε και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί. «Σε αυτό το Eurogroup αναφερθήκαμε στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι εργασίες συνεχίζονται και θέλαμε να δούμε που βρισκόμαστε πριν την αναχώρηση των κλιμακίων για την Αθήνα» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό είναι το πιο λεπτό και ουσιαστικό ζήτημα.

Κάλεσε σε ταχεία πρόοδο και διατήρηση του καλού κλίματος για τις μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα να διατηρήσει τον «δρόμο» των μεταρρυθμίσεων – επιτεύχθηκαν πολλά – στόχος η πρώτη αξιολόγηση» είπε ο κ. Μοσκοβισί και ζήτησε να διατηρηθεί η μεταρρυθμιστική ορμή για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη για τον ελληνικό λαό.

Επανέλαβε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης «θα μας επιτρέψει να μιλήσουμε εποικοδομητικά για το χρέος και με το ΔΝΤ»

Ο Ρέγκλινγκ για τη δόση

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ από την πλευρά του, στάθηκε στο γεγονός πως  η πρώτη δόση για το ελληνικό πρόγραμμα έχει πλήρως καταβληθεί.

Όπως εξήγησε, από τα 10 δισ. ευρώ τα οποία ήταν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 4,6 δισ. δεν χρειάζεται τελικά να καταβληθούν. Σημείωσε δε ότι η κατάσταση της ρευστότητας θα μπορούσε να δυσκολέψει ξανά τον Φεβρουάριο, ενώ στάθηκε στην ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, χωρίς καθυστερήσεις.

Αισιόδοξος ο Κατρούγκαλος

Την αισιοδοξία του ότι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα ψηφισθεί χωρίς δυσκολία, εξέφρασε, στο μεταξύ, σε συνάντησή του με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΟΣΑ.

«Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου, περίπτωση να μην είναι συμπαγής η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ελπίζουμε αντιθέτως να έχουμε και διεύρυνσή της», δήλωσε ο υπουργός.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι δεν είναι δυνατή η πρόβλεψή του να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία έως το τέλος Ιανουαρίου.

Διευκρινήσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας με χθεσινή του ανακοίνωση, υποστηρίζει ότι η πρόταση της κυβέρνησης για σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το πραγματικό εισόδα διορθώνει αδικίες.

Ειδικότερα τονίζει: Το σημερινό σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους ασφαλισμένους -ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους- (μετά το 1993) βασίζεται σε ασφαλιστικές κλάσεις οι οποίες ανεβαίνουν ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης. Πρόκειται για ένα ανελαστικό σύστημα γιατί στηρίζεται αποκλειστικά στα χρόνια ασφάλισης χωρίς να λαμβάνει καθόλου υπόψη το πραγματικό εισόδημα και την εισφοροδοτική ικανότητα του ασφαλισμένου. Επαγγελματίες χωρίς εργασία και εισόδημα υποχρεούνται σήμερα να πληρώνουν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και να υφίστανται υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση για πολλά χρόνια χωρίς να υπάρχει αντιστοίχηση με την πραγματική οικονομική τους κατάσταση. Η πρόταση της κυβέρνησης για σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το πραγματικό εισόδημα (μετά την αφαίρεση των δαπανών) ανταποκρίνεται στην θεραπεία της παραπάνω αδικίας και υπήρξε πάγιο αίτημα των εκπροσώπων των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων.

Το υπουργείο αναφέρεται και στη συμφωνία με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών για συγκρότηση επιτροπής από εμπειρογνώμονες που θα ορίσουν οι ανωτέρω φορείς υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και με συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών. «Η Επιτροπή αυτή θα εξειδικεύσει την πρότασή μας προκειμένου να τεθούν ανώτατα όρια στην επιβάρυνση με βάση το άθροισμα των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών έτσι ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα άδικα αποτελέσματα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι οι επιστημονικοί φορείς πραγματοποίησαν χθες διαμαρτυρία στην Αθήνα, ενώ οι δικηγόροι έχουν λάβει απόφαση συνέχισης της αποχής τους έως τις 22 Ιανουαρίου. 

typosthes.gr-Oikonomia

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: