Περίπου100 δημοσιογράφοι από το Αφγανιστάν έγιναν δεκτοί στο Μεξικό

Το Μεξικό έχει μακρά παράδοση στη φιλοξενία πολιτικών προσφύγων — Πολιτικοί που εκδιώχθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο στην Ισπανία ή από χώρες της Νότιας Αμερικής βρήκαν στο παρελθόν καταφύγιο στο Μεξικό

Μια ομάδα 124 ανθρώπων, δημοσιογράφοι από το Αφγανιστάν και μέλη των οικογενειών τους, έγιναν δεκτοί σήμερα στο Μεξικό, ανακοίνωσε το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτοί είναι άνθρωποι που έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να ενημερώσουν, που είναι προσηλωμένοι στην ελευθερία της έκφρασης, στην ελευθερία και την ανεξαρτησία του Τύπου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ σε μια τελετή στο αεροδρόμιο της Πόλης του Μεξικού, παρουσία των προσφύγων.

Η ομάδα, η οποία αποτελείται από δημοσιογράφους από διάφορα αφγανικά μέσα ενημέρωσης στην Καμπούλ, έφτασε στο Μεξικό μετά από πτήση διάρκειας 20 ωρών από τη Ντόχα με καταριανό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε επίσης παιδιά, σύμφωνα με εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το μεξικανικό ΥΠΕΞ

Λίγες ώρες νωρίτερα, το Μεξικό υποδέχθηκε πέντε νεαρές Αφγανές, μέλη μιας βραβευμένης διεθνώς ομάδας ρομποτικής που εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Το Μεξικό έχει μακρά παράδοση στη φιλοξενία πολιτικών προσφύγων. Πολιτικοί που εκδιώχθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο στην Ισπανία ή από χώρες της Νότιας Αμερικής βρήκαν στο παρελθόν καταφύγιο στο Μεξικό.

Το Μεξικό ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι επεξεργάζεται αιτήσεις προσφύγων από Αφγανούς, ειδικά από γυναίκες και κορίτσια, αφότου οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: