Περίπου 160.000 Έλληνες ζουν με χρόνια ηπατίτιδα C

Αγώνα για έναν κόσμο χωρίς ιογενείς ηπατίτιδες, δίνει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας».

Αυτό το όραμα συμπίπτει με την παγκόσμια στρατηγική για τις ιογενείς ηπατίτιδες 2016-2021, που ψηφίστηκε το 2016 από 194 κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και έχει απώτερο σκοπό την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας έως το 2030.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ιογενών Ηπατιτίδων που έχει οριστεί η 28η Ιουλίου.

Βάσει πρόσφατων μελετών, στην Ελλάδα ζουν περίπου 130.000 – 160.000 άνθρωποι με ενεργή χρόνια ηπατίτιδα C, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων (80%) δεν γνωρίζει ότι πάσχει, εξαιτίας της ασυμπτωματικής φύσης της ασθένειας. Εξάλλου, ακόμα και απ’ αυτούς που το γνωρίζουν, μόλις το περίπου 50% έχει λάβει θεραπεία.

Όσον αφορά στην ηπατίτιδα Β, υπολογίζεται ότι περίπου το 2% – 3% του συνολικού πληθυσμού στην Ελλάδα έχει διαγνωστεί με τη νόσο. Ιδιαίτερο γνώρισμα της χρόνιας λοίμωξης με ηπατίτιδα Β είναι επίσης ο ασυμπτωματικός χαρακτήρας της ασθένειας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μικρό ποσοστό ασθενών γνωρίζει ότι πάσχει, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη μερίδα αδιάγνωστων ασθενών, οι οποίοι είτε αντιλαμβάνονται ότι νοσούν σε προχωρημένο στάδιο ηπατικής βλάβης είτε εν αγνοία τους μεταδίδουν τη νόσο.

Η χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β & C μπορεί να επιφέρει προοδευτικά επιδεινούμενη ηπατική ίνωση, η οποία δύναται να καταλήξει σε κίρρωση του ήπατος και ενδεχόμενη εμφάνιση ηπατοκυτταρικού καρκινώματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρόνια ηπατίτιδα Β και C είναι από τις κυριότερες αιτίες ηπατοκυτταρικού καρκινώματος στην Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος αποτελεί την 3η συχνότερη αιτία θανάτου με 750.000 νέες διαγνώσεις και 650.000 θανάτους ετησίως.

Σύμφωνα με τον σύλλογο «Προμηθέας», η ελαστογραφία ήπατος αποτελεί μια σχετικά καινούργια και καινοτόμο διαδικασία εξέτασης για τον προσδιορισμό του βαθμού της ηπατικής βλάβης των ασθενών. Η εξέταση πραγματοποιείται με τη βοήθεια μηχανήματος ελαστογράφου ήπατος με την ονομασία «Fibroscan». Βασισμένο στις αρχές της ελεγχόμενης παροδικής ελαστογραφίας του ήπατος, το μηχάνημα μετράει τη σκληρότητα του ήπατος που συνδέεται άμεσα με ηπατικές παθήσεις. Η εύκολη λειτουργία χρήσης του επιτρέπει μία γρήγορη, ανώδυνη και ασφαλή εξέταση, προσφέροντας ταυτόχρονα ακριβή αποτίμηση της ηπατικής βλάβης, με βαθμό αξιοπιστίας ισότιμο με εκείνον της βιοψίας ήπατος.

Η βιοψία περιλαμβάνει μία επεμβατική και επώδυνη διαδικασία, η οποία επιπλέον απαιτεί νοσηλεία μίας ημέρας υποβάλλοντας σε ταλαιπωρία τον ασθενή, αλλά και επιβαρύνοντας το σύστημα υγείας. Επιπρόσθετα, η εξέταση μέσω Fibroscan προσφέρει άμεσα το αποτέλεσμά της, καθώς και δυνατότητα της επί τόπου εκτύπωσής του.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: