Περιοδεία σε Σεούλ και Τόκιο από τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Τραμπ

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ, ο Τζον Μπόλτον, αναχώρησε χθες Σάββατο για μια περιοδεία στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, συμμάχους της Ουάσινγκτον που έχουν εμπλακεί σε διένεξη για το εμπόριο η οποία απειλεί να κλιμακωθεί.

Εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου ανέφερε μέσω Twitter ότι ο Μπόλτον θέλει να «συνεχίσει τις συζητήσεις του με τους συμμάχους και φίλους ζωτικής σημασίας».

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσφέρθηκε την Παρασκευή να μεσολαβήσει προκειμένου να αποκλιμακωθεί η εμπορική και πολιτική διένεξη των δύο στενότερων συμμάχων των ΗΠΑ στην Ασία, η οποία υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού όσον αφορά τους ημιαγωγούς, τις κάρτες μνήμης και τα smartphones.

Οι εντάσεις για ζητήματα που παραμένουν εκκρεμή επί δεκαετίες, ιδιαίτερα για τις αποζημιώσεις των Νοτιοκορεατών που εργάζονταν καταναγκαστικά για τις ιαπωνικές αυτοκρατορικές δυνάμεις κατοχής ως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, επιδεινώθηκαν αυτόν τον μήνα, καθώς το Τόκιο επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές υλικών και αγαθών που προορίζονται για την παραγωγή προϊόντων τεχνολογίας στη Νότια Κορέα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση αρνείται ότι αυτό το ζήτημα ήταν η αιτία της επιβολής περιορισμών στις εξαγωγές, μολονότι ένας από τους υπουργός της επικαλέστηκε ακριβώς το ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη με τη Σεούλ εξαιτίας της διένεξης για την καταναγκαστική εργασία των Νοτιοκορεατών την περίοδο της κατοχής όταν ανακοίνωνε τα μέτρα.

Ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή ότι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο Μουν Τζε-ιν, τον ρώτησε εάν μπορεί να επέμβει.

Μια εκπρόσωπος του Μουν επιβεβαίωσε πως ο Μουν ζήτησε τη βοήθεια του Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Σεούλ την 30ή Ιουνίου.

Άλλο ένα ζήτημα που θα θέσει ο Μπόλτον στις επαφές του αναμένεται να είναι η υποστήριξη των δύο ασιατικών χωρών στην πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο. Η πρωτοβουλία αυτή αντιμετωπίστηκε επιφυλακτικά από αρκετούς συμμάχους των ΗΠΑ, που ανησυχούν για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης με το Ιράν, που κατηγορεί η κυβέρνηση του Τραμπ για επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων.

Ιαπωνικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι το θέμα αυτό ενδέχεται να τεθεί στις επαφές που θα έχει ο Μπόλτον στην Ιαπωνία, όπου οποιαδήποτε δέσμευση για συμμετοχή της χώρας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό ενδέχεται να αναζωπυρώσει τη διένεξη για τον ρόλο του ιαπωνικού στρατού, ο οποίος δεν έχει διεξαγάγει επιχειρήσεις εκτός της επικράτειας μετά το τέλος το Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος περιορίστηκε να δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον ακόμη δεν έχει διατυπώσει επισήμως κανένα αίτημα στη Σεούλ για το ζήτημα.

Ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει να σχηματίσει έναν στρατιωτικό συνασπισμό για να προασπίσει στρατηγικής σημασίας θαλάσσιες οδούς στα ανοικτά του Ιράν και της Υεμένης.

Αλλά με τους συμμάχους των ΗΠΑ να διστάζουν να δεσμεύσουν πόρους ή στρατεύματα, η Κάθριν Γουίλμπαργκερ, ανώτερο στέλεχος του Πενταγώνου, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς την Πέμπτη ότι σκοπός δεν είναι να σχηματιστεί στρατιωτικός συνασπισμός αλλά να ληφθούν μέτρα αποτροπής επιθέσεων εναντίον εμπορικών πλοίων.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: