Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου: Να μην αλλοιωθούν φυλετικά, θρησκευτικά και εθνικά τα νησιά

Ξεκίνησε σήμερα από τα χαράματα η μεταφορά 1.500 προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο. Οι πρώτοι από αυτούς επιβιβάστηκαν στο πλοίο «Καλντέρα Βίστα» με προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι υπόλοιποι έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν με το πλοίο «Άκουα Μπλου» στις 12 το μεσημέρι και αυτοί με τον ίδιο προορισμό, που είναι ο καταυλισμός στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς.

Χθες έφτασαν στις ακτές του νησιού 300 άνθρωποι, αυξάνοντας τον αριθμό όσων ζουν στη Μόρια στις 11.000.

Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των μεταναστών, στο σημείο βρισκόταν και ο νέος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος σήμερα ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του. Μάλιστα, πραγματοποίησε και δηλώσεις στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 για το θέμα, όπου -μεταξύ άλλων- ανέφερε ότι «δεν πρέπει να αλλοιωθούν φυλετικά, θρησκευτικά και εθνικά τα νησιά».

«Όντως, η Λέσβος και όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν φτάσει στο σημείο να θεωρούνται καταθετήρια ψυχών. Βλέπω εκατοντάδες δυστυχισμένες υπάρξεις, που προσπαθούν να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη. Όλη η συμπαράσταση των οι Βορειοαιγαιοπελαγιτών είναι μαζί τους, όμως δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτήν την αλλοίωση τη φυλετική, την πληθυσμιακή, τη θρησκευτική, την εθνοτική».

Όταν ρωτήθηκε από τον Παναγιώτη Στάθη τι εννοεί με αυτό, απάντησε: «Κοιτάξτε, λέω ότι σε ένα νησί 90.000 κατοίκων, όταν υπάρχουν 15.000 μετανάστες από άλλες φυλές και εάν αυτό συνεχιστεί, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αλλοίωση. Εάν δεν το κατανοείτε, τι να σας πω».

«Μπορεί με αυτά τα οποία λέτε, να κατηγορηθείτε για ρατσισμό», του επισήμανε ο Νίκος Ρογκάκος, με τον κ. Μουτζούρη να απαντά: «Καθόλου, για έναν Λέσβιο που υποδέχθηκε 1.000.000 αλλοδαπούς από το 2015 έως σήμερα και τους περιέθαλψε. Θέλουμε να παρέμβουμε ως τόπος πρώτης υποδοχής, εφόσον συνεχίσουν και στη συνέχεια να διοχετευτούν σε άλλες περιοχές και μετά σε άλλες χώρες. Αυτό λέω…».

«Είναι ένας στους έξι. Σε καμία άλλη χώρα ευρωπαϊκή δεν υπάρχει τέτοια αναλογία αυτήν τη στιγμή», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Πολιτική

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: