Πέραμα: Μαρτυρία μοτοσυκλετιστή της ΔΙ.ΑΣ για το τι συνέβη στην αιματηρή καταδίωξη και τον θάνατο του 20χρονου Ρομά

«Μάς επιτέθηκε (ο 20χρονος) με το αυτοκίνητο… Γκρέμισε διαδοχικά όλες τις μοτοσικλέτες μας. Ενεργήσαμε πυροβολισμούς όταν είχε παρασύρει μια μοτοσικλέτα με το συνάδελφό μας πάνω σε αυτή. Επιδιώκαμε την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου των δραστών», τόνισε ο αστυνομικός

Στα κρίσιμα λεπτά που οδήγησαν στην αιματηρή καταδίωξη και τον θάνατο του 20χρονου Ρομά στο Πέραμα αναφέρθηκε ένας από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στο συμβάν. 

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του αστυνομικού που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ φαίνεται να εξηγείται γιατί οι μοτοσυκλετιστές της έριξαν 35 σφαίρες στο κλεμμένο λευκό όχημα. Όπως φέρεται να είπε στο πλαίσιο της προανάκρισης στους αξιωματικούς της Δίωξης Εγκληματών κατά Ζωής: 

«Μάς επιτέθηκε (ο 20χρονος) με το αυτοκίνητο… Γκρέμισε διαδοχικά όλες τις μοτοσικλέτες μας. Ενεργήσαμε πυροβολισμούς όταν είχε παρασύρει μια μοτοσικλέτα με το συνάδελφό μας πάνω σε αυτή. Επιδιώκαμε την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου των δραστών. Μετά το περιστατικό, όταν διαπιστώσαμε ότι όλοι οι συνάδελφοι ήταν καλά ειδοποιήσαμε το κέντρο και στη συνέχεια δώσαμε τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες με τουρνικέ και αιμοστατικούς επιδέσμους. Όλα έγιναν για την αποτροπή άμεσου κινδύνου της ζωής μου και των συναδέλφων μου». 


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cf7tv5b50hop-sf)

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι μαρτυρίες και των υπολοίπων έξι αστυνομικών οι οποίοι οδηγηθήκαν το Σάββατο στον εισαγγελέα Πειραιά που τους άσκησε ποινική δίωξη. Υπενθυμίζεται πως οι παραπέμφθηκαν από τον εισαγγελέα Πειραιά σε τακτικό ανακριτή, για να απολογηθούν την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, ενώ κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Από την πλευρά του ο εκφωνητής της Άμεσης Δράσης τόνισε πως έδωσε εντολή για να διακοπεί η καταδίωξη εξαιτίας της επικινδυνοτητάς της (μεγάλη ταχύτητα σε πολυσύχναστους δρόμους) ενώ στην περιοχή υπήρχαν δυο αστυνομικές ομάδες. Την ίδια ώρα οι αξιωματικοί της Δίωξης Εγκληματών κατά Ζωής έχουν πάρει τις ηχογραφημένες συνομιλίες, και τα σενάριο που εξετάζουν είναι είτε να μην άκουσαν οι αστυνομικοί, είτε να κινηθήκαν παρακούοντας τις εντολές του Κέντρου Επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος έχει ζητήσει από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ να κάνει έρευνα, ενώ η επιχειρησιακή αξιολόγηση των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ που συμμετείχαν στο περιστατικό θα πρέπει να αξιολογηθεί έως την Παρασκευή.

Αλλαγές εκ βάθρων από ΥΠΡΟΠΟ 

Με αφορμή και αυτό το περιστατικό ο κ. Θεοδωρικάκος δρομολογεί σύμφωνα με πληροφορίες αλλαγές εκ βάθρων στις διαδικασίες αξιολόγησης, εμπλοκής και ανταπόκρισης αστυνομικών σε διαβαθμισμένα συμβάντα. Δηλαδή πώς θα δίνονται οι εντολές, και πως θα ανταποκρίνονται οι αστυνομικοί στο πεδίο με αντίστοιχη εκπαίδευση εφαρμογής αυτών των εναργειών.

.

Πηγή: Protothema.gr

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: