Πελαγία Καρπαθιωτάκη για AUKUS: «Συμφωνία προθύμων» με στόχο την Κίνα

Τα αίτια που οδήγησαν τις ΗΠΑ στη «βιαστική συμφωνία» και τις επιπτώσεις που ήδη διαφαίνονται στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα αναλύει η ερευνήτρια και Foreign Expert στο ACOES του University of International Business and Economics στο Πεκίνο

Τα αίτια που οδήγησαν τις ΗΠΑ στη «βιαστική» συμφωνία AUKUS που στοχεύει στο περιορισμό της Κίνας και τις επιπτώσεις που ήδη διαφαίνονται στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα αναλύει η Δρ. Καρπαθιωτάκη Πελαγία, Ερευνήτρια και Foreign Expert στο ACOES του University of International Business and Economics στο Πεκίνο.

Διαβάστε παρακάτω την ανάλυση της ερευνήτριας στο ACOES για τη συμφωνία που τάραξε τα νερά της διεθνούς κοινότητας:

«Σχεδόν ένα μήνα μετά το χάος και τη διεθνή δυσαρέσκεια που προκάλεσε ο τρόπος της αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, και χωρίς να δίνουν πειστικές απαντήσεις στους συμμάχους τους, οι ΗΠΑ ανακοινώνουν με «βιαστικό» τρόπο τη συμφωνία AUKUS, θέλοντας να «κρύψουν» το Αφγανιστάν και να αποκομίσουν άμεσα επικοινωνιακά οφέλη από μια τέτοια συμφωνία και αποδεικνύοντας την έλλειψη συνολικής στρατηγικής για τον Ειρηνικό. Όπως αποδεικνύεται για την AUKUS δεν υπήρξε διαβούλευση με τους ευρωπαίους παραδοσιακούς συμμάχους, γεγονός που προκάλεσε ρήγμα στη δυτική συμμαχία, καθώς αυτό θα απαιτούσε χρόνο για διαπραγματεύσεις, τον οποίο οι ΗΠΑ δεν διέθεταν και γι αυτό αρκέστηκαν στους «πρόθυμους», το Ηνωμένο Βασίλειο («Global Britain») και την Αυστραλία.


Η AUKUS, μια συμφωνία των πρόθυμων, έρχεται μετά την άρνηση χωρών στην περιοχή του Ειρηνικού να διευρυνθεί ο αριθμός και ο ρόλος των «five eyes» ώστε να δημιουργηθεί ένας διευρυμένος στρατιωτικός σχηματισμός στον Ειρηνικό με στόχο την ανάσχεση της Κίνας ή μάλλον ορθότερα την επιβράδυνση της ανάπτυξης της. Επίσης, η ύπαρξη της QUAD από το 2007 δεν προσφέρει στις ΗΠΑ τη συναίνεση που επιθυμούν. Μετά τον εμπορικό πόλεμο, ή το decoupling τα οποία δεν έδωσαν στις ΗΠΑ το επιδιωκόμενο πλεονέκτημα, η βιασύνη για τη συμφωνία AUKUS που στοχεύει στον περιορισμό της Κίνας, δείχνει ότι μάλλον «περιορίζεται» ο χρόνος για τις ΗΠΑ.

Το μεγαλύτερο κενό στη στρατηγική του Μπάιντεν στον Ειρηνικό είναι η έλλειψη οικονομικής πολιτικής και η άρνηση της διοίκησης Μπάιντεν να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία 11 χωρών για οικονομική συνεργασία (TTP), στην οποία όμως η Κίνα έκανε αίτηση να συμμετάσχει μετά την ανακοίνωση της AUKUS. Είναι σαφές ότι η Κίνα σε διεθνές επίπεδο ενισχύει τις οικονομικές συνεργασίες της, ενώ οι ΗΠΑ επιδιώκουν τις στρατιωτικές. Οι χώρες της περιοχής θα αποφασίσουν για τι ενδιαφέρονται περισσότερο και ανάλογα θα επιλέξουν.

Η ανακοίνωση της AUKUS μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσε στη Δύση παρά στην Κίνα καθώς το ΚΚΚ γνωρίζει πολύ καλά ότι θα χρησιμοποιηθούν τέτοιου είδους συμμαχίες στην προσπάθεια ανάσχεσή της. Από το 1945, ο Skykman, σύστηνε στις ΗΠΑ να ενισχύσουν χώρες του Ειρηνικού κατά της Κίνας, καθώς μόλις η Κίνα θα μπορούσε να εκσυγχρονιστεί θα γίνει η κύρια απειλή των δυτικών δυνάμεων στον Ειρηνικό. Όμως η Κίνα έχει αποκτήσει αυτοπεποίθηση την οποία πλέον δεν κρύβει. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του ανώτερου Κινέζου διπλωμάτη (Yang Jiechi) στον Μπλίνκεν μπροστά στα διεθνή ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της πρώτης Σινο-αμερικανικής συνάντησης στην Αλάσκα (Μάρτιος 2021).

Τα οφέλη της συμφωνίας AUKUS θα φανούν σε βάθος χρόνου όμως είναι ήδη εμφανείς οι πρώτες επιπτώσεις, με σημαντικότερες όπως παρουσιάζονται από τα διεθνή ΜΜΕ το ρήγμα στη δυτική συμμαχία και το πώς βλέπουν οι ΗΠΑ την Ευρώπη αναδεικνύοντας διεθνώς την πολιτική ανυπαρξία της Ευρώπης σε ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Μια άλλη διάσταση των επιπτώσεων της AUKUS, είναι ότι «δικαιολογεί» τόσο εντός όσο και εκτός Κίνας, το ΚΚΚ και τον Σι Τζινπίνγκ στις αποφάσεις που λαμβάνει σε σχέση με τα θέματα εθνικής ασφάλειας (9 dash-line, security law Hong Kong, artificial islands κ.α.) καθώς η συμφωνία AUKUS δείχνει ότι ο κίνδυνος για την ασφάλεια της Κίνας είναι υπαρκτός καθιστώντας το εσωτερικό μέτωπο αραγές και κάνοντας ακόμα δυσκολότερη την ανάσχεση της Κίνας.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: