Πέντε συμβουλές για να κάνεις την γκαρνταρόμπα σου πιο φιλική προς το περιβάλλον

Από tips για το πλύσιμο των ρούχων, μέχρι αγορές μόδας, παρακάτω θα βρεις κάποιους εύκολους τρόπους για να κάνεις την γκαρνταρόμπα σου πιο βιώσιμη.

Οι επιπτώσεις από τη βιομηχανία μόδας περιλαμβάνουν περίπου 53 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων που παράγονται ετησίως. Συνεπώς, είναι προφανές πως πρέπει να υιοθετήσουμε μία πιο φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη μόδα και τα κριτήρια που έχουμε όταν ψωνίζουμε. Κάποιες φορές είναι δύσκολο να ξέρουμε από που να αρχίσουμε για να κάνουμε eco-friendly την ντουλάπα μας.

Το καλό είναι πως χάρη στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συμπεριφορές και στην περιβαλλοντική συνείδηση των εταιρειών, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να κάνεις την γκαρνταρόμπα σου πιο βιώσιμη.

Παρακάτω θα βρεις 5 συμβουλές για το πώς να ξεκινήσεις:

1. Άλλαξε τις αγοραστικές σου συνήθειες

Η βιομηχανία της μόδας σήμερα το έχει κάνει πολύ εύκολο να ξοδεύεις τα χρήματά σου παρορμητικά. Πόσες φορές έχεις αγοράσει κάτι που απλά δεν φόρεσες ποτέ; Πιθανότητα πολλές. Αυτές τις μέρες, είναι σημαντικό να αγοράζουμε κομμάτια που θα χτίσουν μια διαχρονική γκαρνταρόμπα. Και η πιο απλή κίνηση που μπορεί να κάνει ο καθένας για να το καταφέρει αυτό είναι το έξυπνο shopping. Λάβε υπόψη σου κάθε αγορά πολύ προσεκτικά και προτίμησε να αγοράσεις ρούχα καλής ποιότητας που θα μείνουν στην γκαρνταρόμπα σου για πολύ καιρό. Για κάθε κομμάτι που αγοράζεις, υπολόγισε ότι θα το φορέσεις τουλάχιστον 30 φορές. Αν δεν πρόκειται να το κάνεις, τότε μην το αγοράσεις. Είναι σημαντικό να σκεφτείς επίσης αν αυτό το κομμάτι θα ταιριάξει με τα άλλα ρούχα που έχεις στην ντουλάπα σου. 

Πέντε συμβουλές για να κάνεις την γκαρνταρόμπα σου πιο φιλική προς το περιβάλλον

2. Άρχισε με τα βασικά – τα θεμέλια κάθε stylish γκαρνταρόμπας

Τα εσώρουχα μπορεί να μην είναι τα πιο προφανή κομμάτια για να ξεκινήσεις, αλλά υπάρχουν κάποιες καταπληκτικές επιλογές για eco-friendly lingerie. Κάνε έρευνα πριν αγοράσεις κάτι – ψάξε αυτά που κάνει η εταιρεία για το περιβάλλον και τσέκαρε τις ετικέτες για οικολογικά υφάσματα. Αγόρασε ρούχα από tencel. Αυτό το υλικό είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και τα ρούχα δεν ξεθωριάζουν ακόμα και μετά από αρκετές φορές που θα τα βάλεις στο πλυντήριο. Επίσης, είναι πολύ μαλακό, κάτι που το κάνει το κατάλληλο υλικό για τα εσώρουχα. Το πιο σημαντικό είναι όμως πως στην παραγωγή του χρησιμοποιείται πολύ λιγότερο νερό. Επιπλέον, είναι ένα εντελώς βιοδιασπώμενο υλικό.

3. Επαναπροσδιόρισε τους τρόπους που φροντίζεις τα ρούχα σου

Το πώς φροντίζουμε τα ρούχα μας συμβάλλει σημαντικά στο ανθρακικό τους αποτύπωμα. Αρχικά, προσπάθησε να φοράς τα ρούχα σου περισσότερες φορές πριν τα πλύνεις (καθάρισε τοπικά αν υπάρχουν λεκέδες) και όταν το πλύσιμο είναι απολύτως απαραίτητο διάλεξε ένα οικολογικό απορρυπαντικό. Αντί για σιδέρωμα (το οποίο μικραίνει τη διάρκεια ζωής του υφάσματος), διάλεξε έναν ατμοκαθαριστή ή άπλωσε τα ρούχα σου στο μπάνιο όταν κάνεις ένα ζεστό ντους για να στεγνώσουν. Επίσης, τα διαφορετικά υφάσματα έχουν διαφορετικές ανάγκες – κάποιοι λένε πως όταν νιώσεις πως έχει λερωθεί το τζιν σου πρέπει να το βάλεις στην κατάψυξη για να εξοντώσεις τα βακτήρια που έχουν αναπτυχθεί στο ύφασμα. Πρέπει να θυμηθείς πως το denim είναι ένα από τα χειρότερα υφάσματα αφού επιβαρύνουν πολύ το περιβάλλον. Γι’ αυτό, αναζήτησε τα eco-friendly denim κομμάτια.

 Πέντε συμβουλές για να κάνεις την γκαρνταρόμπα σου πιο φιλική προς το περιβάλλον

4. Επιδιόρθωσέ το πριν το αντικαταστήσεις

Προσπάθησε να μην πετάς πράγματα που μπορούν να επιδιορθωθούν. Πώς να αρχίσεις; Βρες έναν επισκευαστή υποδημάτων στη γειτονιά σου, επικοινώνησε με μία μοδίστρα ή επένδυσε σε μία ραπτομηχανή. Θέλουν συνήθως μόνο λίγα λεπτά για να ραφτούν.

5. Υιοθέτησε μία κυκλική προσέγγιση

Όποτε είναι δυνατόν προσπάθησε να μην αγοράζεις καινούργια ρούχα. Σήμερα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές. Οι υπηρεσίες ενοικίασης ρούχων και αξεσουάρ έχουν κατακλύσει την αγορά! Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες που μπορείς να δανειστείς ρούχα και τσάντες διάσημων οίκων και να πληρώσεις μόνο λίγα λεφτά. Μπορείς βέβαια να προσφέρεις και τα δικά σου ρούχα για ενοικίαση και να βγάλεις κάποια χρήματα από αυτό. 

Ολόσωμη φόρμα: Οι 7 πιο στυλάτοι τρόποι για να τη φορέσεις φέτος

(?)

moda

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: