Πέντε πιάτα που δε θα πιστεύετε πως είναι vegan

Γράφει

η Σταυρούλα Πεταλιού

Στο άκουσμα και μόνο της λέξης «vegan» πολλοί πιστεύουν πως οι διατροφικές προτάσεις θα είναι λιγοστές και… άνοστες. Λάθος! Ακόμη και οι vegan τρώνε σουβλάκια, μουσακά, παστίτσιο, μπέργκερ και άλλα πολλά φαγητά… απλά με λίγες μόνο παραλλαγές στις συνταγές.

Τι σημαίνει λοιπόν «vegan» και τι συνήθειες έχουν οι άνθρωποι που έχουν επιλέξει αυτό το είδος διατροφής;

Η λέξη «vegan» προέρχεται από τη λέξη vegetarian που σημαίνει χορτοφάγος και άρχισε να χρησιμοποιείται το 1944. Τότε ξεκίνησε η Κοινωνία των Αυστηρά Χορτοφάγων στη Μεγάλη Βρετανία (UK Vegan Society) καθώς θεωρήθηκε ανήθικη η χρήση του όρου «χορτοφάγος» για ανθρώπους που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Συνδύασαν τα πρώτα τρία και τα δύο τελευταία γράμματα της λέξης vegetarian και δημιούργησαν τον όρο… vegan.

Η Βρετανική Κοινότητα των Αυστηρά Χορτοφάγων, χρησιμοποίησε τον όρο «vegan», για να εστιάσει σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που αποφάσισαν να αποκλείσουν από κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους τα ζωικά προϊόντα.

Δεν είναι μόνο μια κατάσταση αλλά στην ουσία αποτελεί μια ολόκληρη φιλοσοφία και στάση ζωής. Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους αυστηρά vegan καταγγέλλουν τη βία και προσπαθούν να απέχουν όσο μπορούν από οτιδήποτε βλάπτει το περιβάλλον, τα ζώα και τους ανθρώπους.

Συμβουλές για vegan

Tο πρώτο πράγμα, αφού το πάρει απόφαση, είναι να κάνει είναι ένα τεστ για να γνωρίζει αν πάσχει από κάποιου είδους διατροφική διαταραχή ώστε να μην συμπεριλάβει την τροφή που τον πειράζει στο πρόγραμμά του. Παράλληλα, καλό θα ήταν να υποβάλλεται λίγο πιο τακτικά σε σχέση με το παρελθόν σε αιματολογικές εξετάσεις ώστε να ελέγχει τον σίδηρο και τον αιματοκρίτη του.

Επειδή θέλαμε να σας δείξουμε πως οι vegan μπορούν να γευτούν τα πάντα και να σας κάνουμε να ζηλέψετε κάποια από τα πιάτα τους, επικοινωνήσαμε με το εστιατόριο «Veganaki».

Το «Veganaki» βρίσκεται στην Αθήνα στην οδό Αθανασίου Διάκου 38 και ο σεφ του βάλθηκε να μας πείσει πως μπορούμε να δοκιμάσουμε πιάτα που θα τρελάνουν τον ουρανίσκο μας χωρίς να καταλάβουμε πως τους λείπουν τα ζωικά προϊόντα που περιέχονται στις παραδοσιακές τους μορφές.

Μουσακάς

Ποιος είπε πως εάν έχετε αποφασίσει να ακολουθείς ένα χορτοφαγικό πρόγραμμα διατροφής δεν μπορείτε να τρώτε μουσακά; Όποιος το πιστεύει κάνει απλά λάθος. Ο μουσακάς χωρίς κρέας γίνεται με «κιμά» κόκκινης φακής και μπεσαμέλ από κουνουπίδι και γάλα αμυγδάλου.

Μανιταρίτσα

Πρόκειται στην ουσία για μία παραλλαγή της παραδοσιακής μαγειρίτσας που μάλιστα θυμίζει πολύ τη γεύση που κυριαρχεί στα πασχαλιάτικα οικογενειακά τραπέζια. Αντί για κρέας όμως έχει μανιτάρια. Περιέχει πράσο, μαρούλι, άνηθο, κρεμμυδάκι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

«Ομελέτα» φούρνου

Έχει ως βάση ηλιόσπορους και σπόρους chia. Επίσης η συνταγή περιέχει μανιτάρια, πιπεριές, ντομάτα και μυρωδικά. Συνοδεύεται με «τυρί» από κάσιους και σπιτική vegan ρώσικη σαλάτα.

Παστίτσιο

Ένα από τα αγαπημένα πιάτα μικρών και μεγάλων μπορεί να γίνει και χωρίς τον κλασικό «κιμά». Εάν πειράξουμε λίγο τη συνταγή και βάλουμε «κιμά» σόγιας θα έχει την ίδια γεύση ενώ η μπεσαμέλ μπορεί να περιέχει κουνουπίδι και γάλα αμυγδάλου.

Τιραμισού

Τιραμισού χωρίς τύψεις καθώς δεν έχει ίχνος ζάχαρης. Μια ωμοφαγική συνταγή με ξηρούς καρπούς, λάδι καρύδας, espresso και σιρόπι σφένδαμου.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: