Παυλόπουλος: Χωρίς πραγματικές μεταρρυθμίσεις δεν θα βγούμε από την κρίση

Χαιρετίζοντας τη διήμερη εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, με θέμα «Κρίση-Μεταρρυθμίσεις-Ανάπτυξη», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε πως «χωρίς πραγματικές μεταρρυθμίσεις η υπέρβαση της τρέχουσας κρίσης είναι ουτοπική επιδίωξη».

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν στόχο την βελτίωση των επιδόσεων του κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο επιχειρούνται και όχι να συνιστούν μια επιδερμική, αποπροσανατολιστική και, κυρίως, προσχηματική μεταποίηση του. Πρέπει όμως να έχουν και συνέχεια, ιδίως αυτές που αφορούν στη δημόσια διοίκηση, καθώς η συνέχεια στην υπηρεσία είναι συνταγματικώς και τεχνοκρατικώς επιβεβλημένη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

«Μέσα στην πολύχρονη κρίση που ζούμε και μέσα από την σύγχυση που υπάρχει, χάσαμε την ουσία του όρου μεταρρύθμιση. Έχουμε βαφτίσει μεταρρύθμιση πράγματα χωρίς μεταρρυθμιστική προοπτική… Μια αλλαγή εκ βάθρων δεν είναι μεταρρύθμιση, είναι κάτι άλλο.

Η μεταρρύθμιση προϋποθέτει ότι στηρίζω ένα αντικείμενο που το θεωρώ βασικό εργαλείο για την δημόσια διοίκηση. Όπως δεν είναι μεταρρύθμιση εκείνο στο οποίο επιφέρουμε επιδερμικές αλλαγές, χωρίς να φτάνουμε στην ουσία. Δεν είναι μεταρρύθμιση η ανατροπή ή η απλή επιδερμική μεταποίηση», εξήγησε στη συνέχεια.

«Μεταρρύθμιση σημαίνει τροποποιητική, και μόνον, αλλαγή του αντικειμένου επί του οποίου επιχειρείται. Πλην όμως ουσιωδώς τροποποιητική των χαρακτηριστικών του εκείνων, τα οποία έχουν αποδειχθεί στην πράξη ανεπαρκή για την επίτευξη της αποστολής του. Η γνήσια μεταρρύθμιση έχει στόχο την βελτίωση των επιδόσεων του κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργεί και οι επιδόσεις αυτές πρέπει να αφορούν την ενίσχυση της ορθολογικής του εμβέλειας, ήτοι την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητάς του», υπογράμμισε ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Το πεδίο που χρειάζεται περισσότερο μεταρρυθμίσεις από το σύνολο της κρατικής μηχανής θα συμφωνήσουμε ότι είναι η Δημόσια Διοίκηση. Αν δεν υπάρξει βαθιά μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για πραγματική έξοδο από την κρίση. Είναι ουτοπικός ο στόχος εξόδου χωρίς κατάλληλη Δημόσια Διοίκηση. Πρέπει να γίνουν τομές με διάρκεια», σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Προκόπης Παυλόπουλος.

politiki

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: