Παυλόπουλος: Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό

“Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τη Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Μεταναστευτικό, καθώς και τη Συμφωνία Επανεισδοχής, διότι είναι δύο θέματα τα οποία σχετίζονται, όχι μόνο με τις δικές της υποχρεώσεις, αλλά και με τον τρόπο που εκπληρώνει τα καθήκοντά της ως υποψήφιο κράτος — μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Ευρωπαίο συντονιστή για θέματα Μετανάστευσης και εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ — Τουρκίας Μaarten Verwey, παρουσία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα και του τέως υπουργού Γιάννη Μουζάλα.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε την αύξηση των προσφυγικών ροών ιδίως από την πλευρά του Έβρου και τόνισε ότι η Ελλάδα καλείται σχεδόν μόνη της να αντιμετωπίσει ένα θέμα, το οποίο αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σημείωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να ρίξει το βάρος της στην εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής.
Επιπλέον, επισήμανε ότι θα πρέπει να λειτουργήσει η Αρχή της Αλληλεγγύης, υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί μόνο έναν χώρο δικαιωμάτων αλλά και υποχρεώσεων, «γεγονός το οποίο πρέπει να αντιληφθούν όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι».

«Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι σέβεται στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, κάνει αυτό, το οποίο πρέπει ως κράτος — μέλος της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν και αρκετοί από τους λοιπούς εταίρους μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Verwey, από την πλευρά του, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνάντηση, επισήμανε ότι η προσφυγική κρίση αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρέπει να συμβάλει για την αντιμετώπισή της και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: