Πάτρα: Οι εκλογές για ανάδειξη προέδρου στην ΝΔ δεν ξεκίνησαν ποτέ – Σενάρια αναβολής!

«Δυστυχώς υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία εκλογής. Συνιστώ στους πολίτες να μην πάνε να ψηφίσουν μέχρι τις 9 π.μ. αναμένοντας ενημέρωση», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ομως, όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο έχουν διαφορετική εικόνα καθώς τα… προβλήματα δεν ξεκίνησαν σήμερα το πρωί αλλά έχουν «ουρά» από χθες. Από το απόγευμα του Σαββάτου υπήρξαν φήμες ότι στα εκλογικά κέντρα δεν είχαν πάει υπολογιστές και δεν ήταν δυνατή η έναρξη της διαδικασίας.

Αργά το βράδυ συνεδρίασε και η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος για να συζητήσει ακόμη και την αναβολή της διαδικασίας. Δεν αποκλείεται τίποτε καθώς υπάρχει ακόμη σοβαρό πρόβλημα με την εταιρεία που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών. Οι επιτελείς των τεσσάρων υποψηφίων έδιναν μάχη για να αποφευχθεί ένα ανεπανάληπτο φιάσκο.

Σε κάθε περίπτωση η επόμενη ημέρα για τη ΝΔ, ακόμη και αν η διαδικασία προχωρήσει κανονικά θα είναι δύσκολη. Ακόμη και μια ένσταση ψηφοφόρου ή υποψηφίου μπορεί να τινάξει στον αέρα τις εκλογές καθώς είναι πιθανό το ενδεχόμενο αμφισβήτησης όποιου από τους τέσσερις κερδίσει στον πρώτο γύρο. Ουσιαστικά θα ανοίξει ένας νέος γύρο συγκρούσεων εντός του κόμματος και τα σενάρια διάσπασης θα επανέλθουν στην επικαιρότητα. Αλλωστε, σε καμιά περίπτωση το κλίμα δεν είναι καλό στο κόμμα και ήδη ακούγονται φωνές για υπονόμευση της διαδικασίας από συγκεκριμένα κέντρα.

Πώς ψηφίζουν

Σύμφωνα με τις οδηγίες, εκλογικά κέντρα και τμήματα όπου μπορούν όσοι το επιθυμούν να ψηφίσουν θα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και σε χώρες της Ε.Ε., οι διευθύνσεις των οποίων υπάρχουν αναλυτικά στην ιστοσελίδα της ΝΔ (www.nd.gr).

Η ψηφοφορία έπρεπε να ξεκινήσεις στις 07.00 το πρωί και θα διαρκούσαν έως της 19.00 το απόγευμα και δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του Κόμματος, τα οποία είτε είναι εγγεγραμμένα και επαναβεβαιώνουν την εγγραφή τους κατά την ημέρα διενέργειας της εκλογής ,είτε εγγράφονται την ημέρα διενέργειας της εκλογής, με την καταχώρησή τους στη νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Κόμματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Καταστατικού, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, εφόσον είναι εγγεγραμμένα στους τελευταίους εκλογικούς καταλόγους των εθνικών εκλογών, που έχουν καταρτισθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στην εκλογή συμμετέχουν και Έλληνες στο γένος απόδημοι – ανεξαρτήτως αν έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια – οι οποίοι κατοικούν στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Ιταλία, την Αυστρία και την Κύπρο, εφόσον έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του μέλους του Κόμματος έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2015. Στην εκλογή συμμετέχουν και όσοι εγγραφούν μέλη την ημέρα διενέργειας των εκλογών εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του Υπουργείου Εσωτερικών. Το αντίτιμο της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία έχει οριστεί στα 3 ευρώ για όλους.

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι υποψήφιοι για την προεδρία είναι τέσσερις: Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, “Αδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας. Για την εκλογή από την πρώτη Κυριακή απαιτείται, σύμφωνα με το καταστατικό, ένας εκ των υποψηφίων να καταφέρει να συγκεντρώσει το 50+1% των ψήφων. Σε διαφορετική περίπτωση θα πραγματοποιηθεί δεύτερος γύρος την επόμενη Κυριακή 29 Νοεμβρίου μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους υποψηφίων.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στην Αθήνα μετά την επιστροφή του από την Κρήτη αύριο το μεσημέρι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ψηφίσει στις 10.30 στο 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο Κηφισιάς, οδός Λεβίδου 42. Ο “Αδωνις Γεωργιάδης θα ψηφίσει στις 09.00 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, στη συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και Αγίου Βασιλείου. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 09.30 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη.

Γιάννης Πομώνης

xespao.gr-topika

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: