Πάτρα: Ειδικός ορός στο 10 μηνών βρέφος που τσιμπήθηκε από «μαύρη χήρα»

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών νοσηλεύεται το μόλις 10 μηνών κοριτσάκι που τσιμπήθηκε από «μαύρη χήρα».

Το βρέφος μεταφέρθηκε άμεσα στην παιδιατρική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρών όπου εισήχθη στη ΜΕΘ προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του, από τη στιγμή που το τσίμπημα του προκάλεσε επιπλοκές στην καρδιά, το έντερο και το νευρικό σύστημα.

Οι θεράποντες ιατροί χορήγησαν ειδικό ορό στο βρέφος προκειμένου να σωθεί από το δηλητήριο, καθώς είχε χτυπήσει ζωτικά όργανα, όπως την καρδιά και όχι μόνο.

«Καταφέραμε να νικήσουμε τη “μαύρη χήρα” και το ευχάριστο είναι ότι λειτούργησαν όλα πολύ καλά. Το παιδάκι ήρθε στο νοσοκομείο σε ημικωματώδη κατάσταση. Στην αρχή όταν μας είπαν οι γονείς για “μαύρη αράχνη” ήμασταν λίγο δύσπιστοι γιατί είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο και δεν έχει αναφερθεί ποτέ κάτι τέτοιο σε παιδί.

Όταν καταλάβαμε ότι ο ασθενής μας άρχιζε να έχει σοβαρές επιπλοκές από αυτό το δηλητήριο που έχει το στοιχείο της νευροτοξίνης , ήταν “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα” για εμάς, μέχρι να αποφασίσουμε να του χορηγηθεί αυτός ο ειδικός ορός ώστε να σώσουμε το παιδί από το δηλητήριο της “μαύρης χήρας”.

Είχε χτυπήσει ζωτικά όργανα, όπως την καρδιά και όχι μόνο. Τις πρώτες πρωινές ώρες δώσαμε το φάρμακο μέσα στην εντατική και ευτυχώς πήγαν καλά τα πράγματα. Είναι το πρώτο παιδί από όσο γνωρίζω, που έρχεται σε επαφή με “μαύρη χήρα” και μάλιστα πρέπει να είναι και το πρώτο παιδί , στο οποίο του δόθηκε αυτός ο ειδικός ορός . Δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια για να σώσουμε το παιδί γιατί το δηλητήριο της «μαύρης χήρας» μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο. Μάλιστα αυτό το φάρμακο ήρθε από την Αθήνα από τον ΙΦΕΤ ειδικά για την περίσταση του παιδιού.

Σήμερα το κοριτσάκι είναι σε πολύ καλή κατάσταση και επικοινωνεί με τους δικούς του. Εμείς σαν γιατροί νιώθουμε πολύ χαρούμενοι που μπορέσαμε να δώσουμε στους γονείς και πάλι πίσω το παιδί τους, γερό. Οι γονείς έδρασαν πάρα πολύ γρήγορα και ήταν σωτήριο ότι ζήτησαν αμέσως ιατρική βοήθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά στο protothema.gr ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης.

Γιατί είναι επικίνδυνο το τσίμπημα της «μαύρης χήρας»

Η Μαύρη χήρα είναι μια από τις πολλές αράχνες που ανήκουν στο γένος Latrodectus. Το όνομά της αναφέρεται στην τάση των θηλυκών σε ορισμένα είδη να καταβροχθίζουν το αρσενικό μετά το ζευγάρωμα.

Tο δηλητήριο της Μαύρης χήρας αποτελείται από νευροτοξίνες και, σε εξασθενημένους οργανισμούς, μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμα και το θάνατο.

Διαβάστε ακόμη:Τραγωδία στη Σκύρο: 49χρονη πέθανε στη θάλασσα μπροστά στα μάτια των αγαπημένων της

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: