Πατούλης: Δεν αφήσαμε κανέναν πολίτη της Αττικής μόνο, σε αυτή την κρίση

Η Περιφέρεια Αττικής βρέθηκε στην «πρώτη γραμμή» της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, με πολλές πρωτοβουλίες και δράσεις «στηρίξαμε τους πολίτες και συμβάλαμε στην υγειονομική θωράκιση της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας», τονίζει ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σε ανακοίνωση – απάντηση προς συνδικαλιστές και παρατάξεις που τον κατηγορούν για βεβιασμένες και αδιαφανείς ενέργειες.

Ο περιφερειάρχης παραθέτει τις βασικότερες πρωτοβουλίες της περιφέρειας κατά την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας και διευκρινίζει τα σημεία αντιπαράθεσης, υπογραμμίζοντας: «Με έργο, διαφάνεια, αισιοδοξία κι αυτοπεποίθηση», απαντάμε στις αντιπολιτευτικές αιτιάσεις.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνει την απόλυτη ευθυγράμμιση όλων των ενεργειών με την Εθνική Στρατηγική, σημειώνοντας ότι ως Περιφέρεια «πρωτοστατήσαμε στην υποβολή προτάσεων προς την κυβέρνηση, που υιοθετήθηκαν, με συνέπεια σήμερα η χώρα μας να θρηνεί έως και 400% λιγότερα θύματα, σε σχέση με το αν τα μέτρα είχαν παρθεί μια με δύο βδομάδες αργότερα».

Η εφαρμογή των προληπτικών μέτρων και πολιτικών, προσθέτει, ήταν άμεση με διαδικασίες απόλυτης νομιμότητας και διαφάνειας, όπως προβλέπεται από το ειδικό νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση. Η δράση της περιφέρειας ήταν υπερκομματική και εδραιώθηκε μέσα από συνεργασία με τους δήμους της Αττικής, με επιστημονικούς φορείς, συλλόγους, εθελοντές και ελληνικές επιχειρήσεις, που ενίσχυσαν την προσπάθειά μας.

Εξάλλου, τονίζει, το έργο μας μιλά από μόνο του: Το επιβεβαιώνουν οι περισσότεροι από 60.000 πολίτες, που απευθύνθηκαν στην τηλεφωνική γραμμή 1110, που δημιουργήθηκε για να λαμβάνουν ιατρικές συμβουλές και ψυχολογική υποστήριξη. Οι περισσότεροι από 50.000 μαθητές που απέκτησαν εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Το προσωπικό των δήμων, των Σωμάτων Ασφαλείας, οι τρόφιμοι και το προσωπικό των γηροκομείων της Αττικής, εκπρόσωποι σωματείων, τα ιδιωτικά ιατρεία, τους οποίους προμήθευσε η Περιφέρεια, έγκαιρα, υγειονομικό υλικό προστασίας. Οι χιλιάδες ανήμποροι που είχαν ένα πιάτο ζεστό φαγητό το Μ. Σάββατο και το Πάσχα. Οι εκατοντάδες ηλικιωμένοι των γηροκομείων. Ο νέος εξοπλισμός για τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ της Αττικής.

«Το έργο αυτό κανένας δεν μπορεί, ούτε να το ακυρώσει, ούτε να το συκοφαντήσει», «με αστήρικτες και συκοφαντικές καταγγελίες μιας μικρής συνδικαλιστικής ομάδας» τονίζει ο κ. Πατούλης απαντώντας «στα ψέματα αυτά με τις εξής αλήθειες»:

  • Τα αντισηπτικά που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια Αττικής άμεσα και σε μια περίοδο που στην αγορά δεν υπήρχαν «ούτε για δείγμα», έχουν αντισηπτική και απολυμαντική δράση, αφού περιέχουν οινόπνευμα σε ποσοστό 70%.
  • Είναι διαφανής, νόμιμη και επιβεβλημένη η απόφαση για την άμεση προμήθεια, με συνοπτικές διαδικασίες διαπραγμάτευσης, 500.000 μασκών, καθώς σύμφωνα με τις μελέτες η καθυστέρηση λήψης μέτρων κατά μια εβδομάδα θα οδηγούσε σε αύξηση κατά 400% των ασθενών σε ΜΕΘ.
  • Είναι απολύτως νόμιμη η διαδικασία ανάθεσης των γευμάτων του Πάσχα, αφού έγινε εφαρμόζοντας τις ισχύουσες διατάξεις, βάσει των οποίων, μέχρι την 31η Μαΐου, οι περιφέρειες είχαν την δυνατότητα να διενεργούν αυτές τις προμήθειες με απευθείας ανάθεση, προσφεύγοντας στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Διευκρινίζει δε, ότι αρχικά η περιφέρεια είχε προβεί στη δημοσίευση σχετικής πρόσκλησης, στην οποία ανταποκρίθηκαν έντεκα εταιρείες, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας (έλεγχος δικαιολογητικών, αιτιολόγηση οικονομικών προσφορών κλπ), η οποία και θα καθιστούσε αδύνατο το πασχαλινό τραπέζι.

Κλείνοντας, ο κ. Πατούλης τονίζει ότι «η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής χειρίζεται με διαφάνεια, νομιμότητα υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα την κρίση που βιώνουμε τους τελευταίους δύο μήνες. Δεν φοβόμαστε, αντίθετα επιδιώκουμε τον έλεγχο από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Πολιτείας, όσον αφορά τη νομιμότητα των αποφάσεων μας. Αλλά πάνω από όλα επιδιώκουμε τον έλεγχο των πολιτών».

ellada

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: