Πατέρας Βαγγέλη Γιακουμάκη: Έχασα τον γιο μου και δεν ξέρω γιατί

Στο Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων ξεκίνησε η δίκη των εννέα σπουδαστών κατηγορουμένων για την υπόθεση του θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη, αναβιώνοντας τις φρικιαστικές στιγμές που έζησε ο νεαρός από τους συνσπουδαστές του, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι από την Κρήτη.

Κατά την πρώτη ημέρα όλοι εκπροσωπήθηκαν δια των συνηγόρων τους, έχοντας αυτό το δικαίωμα από τον νόμο, ενώ οι πρώτοι μάρτυρες που εξετάστηκαν ήταν η μητέρα και ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Οι τραγικοί γονείς ξέσπασαν αρκετές φορές σε κλάματα ενθυμούμενοι τα όσα συνέβησαν, ενώ σημείωσαν πως «τέσσερα χρόνια τώρα ζούμε με το γιατί… Σ’ αυτό το γιατί ψάχνουμε απάντηση».

«Ήταν ένα παιδί που δεν είχε δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα. Έγινε στόχος για να περνάν κάποιοι την ώρα τους. Έτσι είναι οι φίλοι..» είπε η μητέρα του Βαγγέλη, ενώ αποκαλύφθηκε ότι η παρέα των Κρητικών τον είχε κρεμάσει από το παράθυρο του δεύτερου ορόφου, συχνά τον χτυπούσαν και τον χλεύαζαν.

Όσο για την στάση της παρέας των Κρητικών όταν ο Βαγγέλης εξαφανίστηκε η κα. Γιακουμάκη ανέφερε πως «στην αρχή έρχονταν δίπλα μας, να βοηθήσουν την έρευνα. Όταν αρχίσαμε να μαθαίνουμε τι συνέβαινε τότε εξαφανίστηκαν. Δεν τους ξαναείδαμε..».

Σύμφωνα με την κυρία Γιακουμάκη, η υπεύθυνη της Εστίας είχε επικοινωνήσει με την οικογένεια για να ενημερώσει πως ο Βαγγέλης αντιμετώπιζε προβλήματα στη Γαλακτοκομική Σχολή. Αργότερα, σύμφωνα με την κυρία Γιακουμάκη, ο Βαγγέλης θέλησε να υποβαθμίσει τα γεγονότα.

Η τελευταία επίσκεψη του Βαγγέλη στην Κρήτη, στο σπίτι και την οικογένειά του ήταν τα Χριστούγεννα, χωρίς να κάνει καμία αναφορά για προβλήματα στη Σχολή και την Εστία.

«Ήρθε με όνειρα στα Γιάννενα.. Κι εγώ τώρα, τέσσερα χρόνια έρχομαι προσπαθώντας να μάθω γιατί», είπε ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη. «Εγώ έχασα τον γιο μου και δεν ξέρω γιατί τον έχασα. Αυτό θέλω να μάθω. Ο Βαγγέλης μου ήρθε σε ένα μαγαζί με ανήθικους. Μας απέκρυψαν πράγματα από τη Σχολή. Θέλω να μάθω γιατί έχασα το παιδί μου. Μου μίλησαν για φιλίες, για αξιοπρέπεια. Ο Βαγγέλης μου τους συμπατριώτες του τους λογάριαζε γιατί έτσι έχουμε μάθει εμείς οι Κρητικοί. Από πότε ο σεβασμός, η αξιοπρέπεια και η ευγένεια λογίζονται ως μειονεκτήματα;»

«Το παιδί μου αυτές τις αξίες είχε. Ένιωθε ντροπή να πει ότι τον προσβάλλουν οι άλλοι, γιατί ήταν Κρητικός. Εγώ νόμιζα ότι όλοι αυτοί ήταν δίπλα του, ένιωθα ότι ήταν πατριώτες. Όταν έμαθα τι περνούσε το παιδί μου από Κρητικούς, πίστεψα ότι είμαι από άλλον πλανήτη, όχι από την Κρήτη. Δεν έχουν τέτοια συμπεριφορά οι Κρητικοί. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι αυτά τα παιδιά καθημερινά βασάνιζαν το παιδί μου».

«Ο Βαγγέλης δεν περνούσε καλά αλλά αυτό δεν μας το είπε ποτέ…. Κι εγώ αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι την βία κατ΄ εξακολούθηση που του ασκήθηκε. Δεν προσπαθώ να βρω ενόχους, δεν θέλω να δικάσω, θέλω να μάθω», είπε ακόμα στο δικαστήριο.

Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί με καταθέσεις άλλων μαρτύρων κυρίως σπουδαστών στη Σχολή.

ellada

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: