Πάσχα στη Σαμοθράκη!!!!!

Πάσχα στη Σαμοθράκη!!!!!
Στο Βόρειο Αιγαίο το Πάσχα και η … ακούγονται έντονα. Με ρουκέτες, έντονη διάθεση, αλλά και με άλλα έθιμα, οι επισκέπτες που θα βρεθούν στη Χίο και στη θα ζήσουν μια αξέχαστη Λαμπρή…
Σαμοθράκη



Τη μεγάλη Πέμπτη τα παιδιά πηγαίνουν να φιλήσουν το χέρι της νονάς, της γιαγιάς και του παππού. Και μετά κοινωνούν. Η Μεγάλη Πέμπτη λέγεται και κόκκινη Πέμπτη γιατί βάφουν τα κόκκινα αυγά και φτιάχνουν τα κλίκια, μικρές κουλούρες με ένα κόκκινο αυγό στη μέση. Αξίζει να επισκεφτείτε το Μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου στα Αλώνια για τις ακολουθίες της Μ. Βδομάδας, την περιφορά του επιταφίου στα καλντερίμια του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας, να ακούσετε το Μοιρολόι της Παναγιάς τη Μ. Παρασκευή το πρωί στις διάφορες εκκλησιές του νησιού από την παιδική χορωδία.
Οι επίτροποι βγάζουν στον νάρθηκα το Σταυρό, την Παναγία και τον Γιάννη και γίνεται αναπαράσταση όπως τότε, που έβαλαν κλήρο για τα του Χριστού. Ο επίτροπος ρωτά ποιος θα σηκώσει τον Σταυρό, την Παναγία και τον Γιάννη. Θα τα σηκώσουν όποιοι θα πληρώσουν τα περισσότερα (τα έσοδα πηγαίνουν για την συντήρηση της εκκλησίας) και θα κάνετε Ανάσταση στην πλατεία της Χώρας με φόντο το Βυζαντινό Κάστρο. Το βράδυ της Ανάστασης μπορείτε να γευτείτε το παραδοσιακό αρνί με γόμο ψημένο σε ξυλόφουρνο, στις ταβέρνες του νησιού.
ΜΑΧΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ
Απόσπασμα από :http://egnatiapost.gr

Tags: , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: