ΠΑΣΟΚ: Οχι άλλα μέτρα

ΠΑΣΟΚ: Οχι άλλα μέτραΤη θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, και πως, αν υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με αναπτυξιακού τύπου παρεμβάσεις, εξέφρασε -σύμφωνα με πληροφορίες- ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης , στη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλείς της τρόικας.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας εκτίμησαν ότι η της Ελλάδας είναι καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν, και πως έχει διαμορφωθεί ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για τις επενδύσεις. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, δεν έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε την τρόικα για τις βασικές αποφάσεις του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Κυρίως για το πώς η παράταξη είναι πάντα εγγυητής της πολιτικής και κυβερνητικής σταθερότητας. Ειδικότερα:

1. Το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να στηρίξει ενεργά την στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης που παρουσίασε προσυνεδριακά στους κοινωνικούς φορείς.

2. Από την άποψη αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία η κυβέρνηση να κινητοποιήσει όχι μόνο τη δημόσια διοίκηση, αλλά και την Τοπική και τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος καλείται να παίξει καθοριστικό ρόλο.

3. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η δεν αντέχει να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Δεν αντέχει ούτε κοινωνικά, ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά. Πρέπει δε να λάβουμε υπόψη μας και τις γενικότερες ευρωπαϊκές εξελίξεις και τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών που δείχνουν ότι υπάρχουν όρια στην εφαρμογή ορισμένων πολιτικών. Εφόσον υπάρξουν προβλήματα στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, πρέπει να οργανωθούν παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα οι οποίες να βοηθήσουν την διεύρυνση του παρονομαστή και όχι να ληφθούν νέα μέτρα τα οποία αναπαράγουν το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας.

4. Είναι σημαντικό να βοηθήσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεπερνώντας νομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια και διευκολύνοντας το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, διάφορες επενδύσεις, διάφορες συγχωνεύσεις, διάφορα μεγάλα έργα όπως οι οδικοί άξονες και διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως η ναυπηγική βιομηχανία. Το ίδιο ισχύει και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η οποία δείχνει καλή διάθεση αλλά πρέπει να γίνει πιο πρακτική και να είναι πιο άμεσες οι ενέργειές της, ιδίως για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

5. Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουμε την παγίδα μίας ανάπτυξης η οποία δεν θα δημιουργεί θέσεις εργασίας. Γι αυτό πρέπει να εφαρμοστεί το μεγάλο και φιλόδοξο που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ στους κοινωνικούς εταίρους για τη στήριξη 500 χιλ. θέσεων εργασίας και τη δημιουργία 200 χιλ. προσωρινών θέσεων εργασίας στην Τ.Α και επιχειρήσεις, με την μεταφορά πόρων τουλάχιστον ενός δις από τα διαρθρωτικά ταμεία στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Μάλιστα συμφωνήθηκε να παρουσιαστεί πιο συγκεκριμένα η πρόταση αυτή στην τρόικα.

6. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τα διαρθρωτικά μέτρα αλλά βεβαίως χρειαζόμαστε και τη στήριξη της κοινωνίας η οποία πρέπει να βλέπει ότι υπάρχουν αποτελέσματα σε σχέση με την απασχόληση και την ανάπτυξη.

7. Είναι σημαντικό ότι αλλάζει το διεθνές κλίμα και υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά έχει μεγάλη σημασία να κινηθούν επενδυτικά, στο δικό τους επίπεδο, οι ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους. Και για να γίνει αυτό πρέπει να διευκολυνθούν με ρευστότητα και πραγματική πιστωτική επέκταση. Δεν αρκεί δηλαδή η διευθέτηση υφισταμένων παλαιών δανείων, αλλά χρειάζονται και νέα δάνεια, ιδίως κεφάλαια κινήσεως κλπ

8. Το ζήτημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον και της κοινωνίας αλλά και του τραπεζικού συστήματος, το οποίο διαφορετικά θα βρεθεί απέναντι σε μία διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Γι αυτό χρειάζεται μία συνολική μελέτη για το πώς θα μπορούσε να αναβιώσει η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το σημερινό ραντεβού του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με την τρόικα αναβλήθηκε. Οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – τρόικας θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς δεν έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες σε μεγάλα θέματα, όπως οι στο δημόσιο και οι μειώσεις των φόρων.

ΝΕΑ

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: