ΠΑΣΙΔΙΚ: Επείγουσα Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Α. Λυκουρέντζο για το θέμα των PACS

Προς Υπουργό Υγείας, Αθήνα 14-3-13
κ. Αντρέα Λυκουρέντζο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 
Αξιότιμε κ. Υπουργέ
ΠΑΣΙΔΙΚ: Επείγουσα Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Α. Λυκουρέντζο για το θέμα των PACS
Με την παρούσα θέλουμε να σας εκθέσουμε ένα οξύτατο πρόβλημα που έχει προκύψει στην λειτουργία των μελών μας – διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων απεικονίσεων – με την εκπνοή της προθεσμίας στις 13-3-2013 που θέτει η Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Υ3β/Γ.Π./οικ.24948 Αρ. Φύλλου 713 της 13-3-2012, σχετικά με την υποχρεωτική προμήθεια συστήματος διαχείρισης ιατρικής εικόνας (PACS) από τους ως άνω φορείς.

Όπως σας έχουμε εκθέσει και στο παρελθόν σε προηγούμενες συναντήσεις μας, τα συστήματα αυτά (PACS) είναι μεν χρήσιμα στην των ιατρικών εικόνων και υπάρχει όφελος σε ότι αφορά την λειτουργικότητα των εργαστηρίων απεικόνισης, δεν είναι όμως υποχρεωτικώς απαραίτητα τόσο για την διάγνωση, όσο και για την αποθήκευση των εικόνων που μπορεί να γίνει με φθηνότερες μεθόδους π.χ. DVD ή φορητούς μεγάλης χωρητικότητας σκληρούς δίσκους. Εξάλλου τα κείμενα των διαγνώσεων των εξετάσεων, φυλάσσονται ήδη σε όλα τα εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα που είναι μέλη μας, στο γενικό σύστημα μηχανογράφησης των κέντρων που λέγεται RIS το οποίον στις περισσότερες περιπτώσεις είναι συνδεδεμένο με το εξειδικευμένο λογισμικό L.I.S., το οποίο είναι απαραίτητο στην των μικροβιολογικών εξετάσεων.

Από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τέτοια συστήματα δεν είναι απαραίτητα για την αδειοδότηση εργαστηρίων απεικόνισης ούτε στις πιο προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης π.χ. στην . Ως εκ τούτου θεωρούμε άδικο και υπερβολικό να υποχρεώνονται τα μέλη μας να αγοράσουν τέτοια συστήματα, κόστους από 10.000 έως 100.000€ ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης, την ώρα που έχουμε υποστεί την δραματική συρρίκνωση των εσόδων μας: α) από ιδιωτική πελατεία λόγω της οικονομικής κρίσης, β) από την μείωση των τιμών των εξετάσεων του ΦΕΚ(ασφαλιστικές τιμές ) από 20%έως 60%, ενώ οι τιμές του ΦΕΚ έχουν να αναπροσαρμοσθούν από το 1991 και γ) από τους τόκους που πληρώνουμε λόγω τηςκαθυστέρησης αποπληρωμής μας από τα ασφαλιστικά ταμεία (που πλέον όλα είναι ενταγμένα στον ΕΟΠΥΥ), τουλάχιστον για δύο ολόκληρα .

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Επειδή η για την ως άνω είναι επίσης υπερβολική και άδικη-αφαίρεση άδειας λειτουργίας- βασιζόμενοι στην δίκαιη και ορθή σας, ζητούμε να την αποσύρετε άμεσα, διότι παρήλθε πλέον η προθεσμία προσαρμογής και υπάρχει το ενδεχόμενο να κλείσουν κάποιες μονάδες Π.Φ.Υ. που απασχολούν χιλιάδες εργαζομένους στον χώρο της Υγείας.

Ο Πρόεδρος                           Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Βουγιούκας              Ιωάννης Καραμηνάς

Ιατρός Ακτινολόγος               Βιοχημικός

http://medispin.blogspot.gr

ΠΑΣΙΔΙΚ: Επείγουσα Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Α. Λυκουρέντζο για το θέμα των PACS

Tags: , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: