Παρέμβαση Λαφαζάνη για να αποφευχθεί η εθελουσία στη Χαλυβουργική

Παρέμβαση Λαφαζάνη για να αποφευχθεί η εθελουσία στη Χαλυβουργική

Παρέμβαση Λαφαζάνη για να αποφευχθεί η εθελουσία στη Χαλυβουργική

Η απόφαση της Χαλυβουργικής να προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό της προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο κ. Λαφαζάνης συναντήθηκε με τη διοίκηση της εταιρείας στο υπουργείο, σε μια προσπάθεια να μην εφαρμοστεί η εθελουσία έξοδος.

Από την πλευρά της, η εταιρεία χαρακτηρίζει αναγκαία και αναπόφευκτη την προσφυγή στο μέτρο της εθελουσίας εξόδου, επικαλούμενη την κρίση στον κλάδο και το υψηλό ενεργειακό κόστος, ενώ επισημαίνει ότι είχε ενημερώσει σχετικά το σωματείο των εργαζομένων. Όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι της Χαλυβουργικής το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου επελέγη αντί των απολύσεων «ως το ηπιότερο για τους εργαζόμενούς της μέτρο».

Η ανακοίνωση της εταιρίας

Σε εκτενή ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η προσφυγή της Χαλυβουργικής στο μέτρο της εθελουσίας εξόδου δυστυχώς είναι αναγκαία και αναπόφευκτη, υπαγορευόμενη από την δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία.

Όπως σημειώνεται, η ανακοίνωση και του νέου αυτού προγράμματος εθελουσίας εξόδου γίνεται μετά από έγκαιρη ενημέρωση του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της εταιρείας, όπως άλλωστε είχε συμβεί και το 2013, οπότε και υλοποιήθηκε εθελούσια έξοδος με παροχή σημαντικότατων κινήτρων αποχώρησης στο προσωπικό, χωρίς να προσφύγει η Εταιρεία σε ομαδικές απολύσεις.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η παρατεινόμενη δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία, σε συνδυασμό με το παράλογο ενεργειακό κόστος έχουν πλήξει βαρύτατα την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και έχουν καταστήσει τη βιομηχανία χάλυβα ένα από τα μεγάλα θύματα της ακολουθούμενης ενεργειακής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, η Χαλυβουργική, μολονότι διαθέτει από τις πλέον σύγχρονες μονάδες στην Ευρώπη, βιώνει, όπως και οι λοιπές εταιρείες του κλάδου, δραματική πραγματικότητα, με μείωση της παραγωγής και συσσώρευση μεγάλων ζημιών, Είναι γνωστό σε όλους ότι το χαλυβουργείο της Εταιρείας δεν λειτουργεί ήδη από τον Ιούνιο του 2012, ενώ οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις λειτουργούν περιοδικά. Καθ” όλο αυτό το διάστημα η εταιρεία συνέχιζε να καταβάλει την μισθοδοσία στο σύνολο του προσωπικού κανονικότατα, γεγονός που δεν έχει προηγούμενο στα παγκόσμια επιχειρηματικά δρώμενα για μονάδες που δεν λειτουργούν.

 

Πηγή: ΑΠΕ

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: