Παραβιάσεις, υπερπτήσεις και μια εικονική αερομαχία με τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο

Τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες, τη Ρω και τη νήσο Παναγιά

Σε 14 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν σήμερα οκτώ τουρκικά μαχητικά F-16 που πέταξαν πάνω από το Αρχιπέλαγος.

Τα τουρκικά μαχητικά κινήθηκαν σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο και όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ προέβησαν επίσης και σε πέντε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών

Τέσσερις από τις δεκατέσσερις παραβιάσεις ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τα τουρκικά μαχητικά ενώ σε μια περίπτωση σημειώθηκε εμπλοκή (εικονική αερομαχία) με ελληνικό αεροσκάφος επιφυλακής.

Η πρώτη υπέρπτηση έγινε στις 13:05 το μεσημέρι της Παρασκευής όταν ένας σχηματισμός από τέσσερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 πέταξε πάνω από τις Οινούσσες, στα 24.000 πόδια.

Λίγη ώρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 14:41, άλλο ζευγάρι τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Ρω σε ύψος 27.000 ποδών.

Το ίδιο ζευγάρι τουρκικών F-16 στις 15:16 και αφού επί 35 λεπτά έμπαινε και έβγαινε στον ελληνικό εναέριο χώρο χωρίς άδεια, έκανε μια νέα, διπλή πρόκληση, πετώντας πάνω από τη νήσο Παναγιά και ξανά πάνω από τις Οινούσσες, με χρονική διαφορά λίγων δευτερολέπτων.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική αναφέρει το ΓΕΕΘΑ.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: