«Παραθυράκι» διαλόγου με τις ΗΠΑ άνοιξε το Ιράν εν μέσω… νέας όξυνσης

Η Τεχεράνη είναι έτοιμη για πλήρη ανταλλαγή κρατουμένων με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ μιλώντας μέσω βιντεοδιάσκεψης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στην Νέα Υόρκη, εν μέσω νέας όξυνσης των σχέσεων των δύο μακροχρόνιων εχθρών.

Η Ουάσιγκτον απαιτεί από καιρό το Ιράν να απελευθερώσει Αμερικανούς υπηκόους που κρατεί συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανοϊρανών Σιαμάκ Ναμαζί και πατέρα του, Μπακέρ, τους οποίους η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει πολιτικούς κρατούμενους.

Η Ισλαμική Δημοκρατία αρνείται ότι κρατά ανθρώπους για πολιτικούς λόγους και κατηγορεί για κατασκοπεία πολλούς από τους ξένους που έχει φυλακίσει. Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι οι Ιρανοί που κρατούνται στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω παραβίασης κυρώσεων, κρατούνται άδικα.

«Υπάρχουν Ιρανοί σε αμερικανικές φυλακές που βρίσκονται εκεί επειδή αρνούνται να προδώσουν τη χώρα τους (Ιράν). Είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε όλους αυτούς και όλους εκείνους που κρατούνται στη φυλακή», δήλωσε ο Ζαρίφ.

«Επαναλαμβάνω, μπορούμε να ανταλλάξουμε όλους τους κρατούμενους. Τελεία και παύλα».

Οι δύο πλευρές έχουν πραγματοποιήσει δύο ανταλλαγές κρατουμένων παρά την επιδείνωση των διμερών τους σχέσεων το 2018 όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ Ιράν και μεγάλων δυνάμεων και επανέφερε κυρώσεις εις βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας που ακρωτηρίασαν την οικονομία της.

Η Ουάσιγκτον κλιμακώνει την πίεση της ενάντια στο Ιράν και ανακοίνωσε σειρά τιμωρητικών μέτρων εναντίον 27 προσώπων και οντοτήτων, που στοχεύουν κυρίως το ιρανικό υπουργείο Άμυνας, στο όνομα της τήρησης των κυρώσεων του ΟΗΕ εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μια κίνηση που αμφισβητείται από την υπόλοιπη παγκόσμια κοινότητα.

Σε μια πρόσφατη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο χωρών, ο βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Μάικλ Γουάιτ, που κρατείτο στο Ιράν από το 2018, αποφυλακίστηκε και επέστρεψε στο σπίτι του τον Ιούνιο, επιτρέποντας σε έναν Ιρανοαμερικανό γιατρό Μαζίντ Ταχερί να επισκεφθεί το Ιράν. Ο Γουάιτ είπε ότι μολύνθηκε με την COVID-19 ενώ ήταν υπό κράτηση.

Τον Δεκέμβριο του 2018, Ουάσιγκτον και Τεχεράνη εργάστηκαν για μια ανταλλαγή αιχμαλώτων κατά την οποία το Ιράν απελευθέρωσε τον Αμερικανό υπήκοο Σιγιουέ Γουάνγκ, ο οποίος κρατείτο για τρία χρόνια με κατηγορίες κατασκοπείας. Οι ΗΠΑ με τη σειρά τους απελευθέρωσαν τον Ιρανό Μασούντ Σουλεϊμανί, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: