Παράταση Navtex: Η Τουρκία επιλέγει την κλιμάκωση, τορπιλίζει το διάλογο

Με την παράταση της παράνομης Navtex μέχρι τις 27 Αυγούστου, η Τουρκία τορπιλίζει κάθε δυνατότητα διαλόγου ξεκαθαρίζει η Αθήνα, η οποία έχει θέσει ως απαράβατο και αυτονόητο όρο για επανέναρξη διερευνητικών επαφών να υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση, δηλαδή να αποχωρήσει το Oruc Reis.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ενώ όμως κανονικά η παράνομη Navtex, με την οποία η Άγκυρα δέσμευε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτίως του Καστελόριζου, έληγε χθες τα μεσάνυχτα, η Τουρκία προχώρησε σε μία σαφή επιλογή κλιμάκωσης.

Στην πραγματικότητα με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιχειρεί να σύρει την Ελλάδα σε διάλογο με τους δικούς της όρους και δεν είναι τυχαίο ότι η νέα Navtex καλύπτει χρονικά την ψήφιση της συμφωνίας με την Αίγυπτο από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η ελληνική κυβέρνηση όμως έχει διαμηνύσει τόσο στη γείτονα, όσο και στους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, πως διάλογος χωρίς σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, αλλά με την απειλή τετελεσμένων, δεν γίνεται.

«Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια», ανέφεραν εξάλλου χθες κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη νέα παράνομη τουρκική Navtex. Αναδείκνυαν έτσι τις τουρκικές ξεκάθαρες ευθύνες για το διαφανόμενο νέο ναυάγιο, την ώρα που εταίροι και σύμμαχοι, με πρώτο το Βερολίνο ήλπιζαν ότι θα ξεκινούσαν μετά τις 27 Αυγούστου νέες διερευνητικές επαφές Ελλάδας- Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το είχε άλλωστε ξεκαθαρίσει τόσο στην τηλε- Σύνοδο Κορυφής την περασμένη Τετάρτη, όσο και στη συνέντευξη του την ίδια ημέρα στο CNN, πως η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις και ότι η Ελλάδα επιθυμεί ουσιαστικό διάλογο για τη μία και μόνη διαφορά που αναγνωρίζει, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και ως εκ τούτου τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών.

Παρά τη γερμανική δυσαρέσκεια για τη συμφωνία με Αίγυπτο για ΑΟΖ, για την οποία φέρεται να μην είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων το Βερολίνο, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η εν λόγω συμφωνία είναι όχι απλώς σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, αλλά πρότυπο για κάθε τέτοιου είδους συμφωνία στην περιοχή. Και αυτό καθώς η Άγκυρα μπορεί να πιέζει για την ακύρωση της συμφωνίας Ελλάδας- Αιγύπτου για την ΑΟΖ, αλλά η Αθήνα διαμηνύσει στη Λιβύη ότι το μνημόνιο Σάρρατζ- Ερντογάν είναι άκυρο και πως ο δρόμος περνά μέσα από συζητήσεις με την ελληνική πλευρά.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα επισκεφθεί αρχικά την Αθήνα όπου θα έχει συνάντηση με το Νίκο Δένδια και εν συνεχεία θα μεταβεί στην Άγκυρα, καθώς το Βερολίνο επιθυμεί να μεσολαβήσει για απευθείας διάλογο μεταξύ των δύο χωρών.

Το… έμπρακτο ενδιαφέρον για την περιοχή έχουν δείξει και η Γαλλία με την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών και της φρεγάτας Λαφαγέτ, που συμμετείχαν σε κοινή άσκηση με την Ελλάδα και οι ΗΠΑ με την αποστολή «υπερ-πλοίου».

Σημειωτέον ότι σήμερα αναμένεται να φτάσουν στη Σούδα μαχητικά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα συμμετάσχουν σε άσκηση με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες προφανώς και παραμένουν πάντα σε επιφυλακή.

Πολιτική

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: