Παραπομπή σε δίκη του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου ζητά ο εισαγγελέας

Παραπομπή σε δίκη του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου ζητά ο εισαγγελέας

Παραπομπή σε δίκη του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου ζητά ο εισαγγελέας

Εφόσον η πρόταση γίνει δεκτή από το δικαστικό συμβούλιο, ο Ροβ. Σπυρόπουλος θα δικαστεί για την κακουργηματική πράξη της απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν.1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου. Σύμφωνα με την κατηγορία, ο κ. Σπυρόπουλος φέρεται ότι ζημίωσε το ΙΚΑ, καθώς με απόφασή του ήρθη η κατάσχεση λογαριασμών του σούπερ μάρκετ στη Βέροια, παρά το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης χρωστούσε στο ΙΚΑ 18 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκατηγορούμενοί του στην υπόθεση είναι οι τρεις ιδιοκτήτες της επιχείρησης, Χαρίλαος, Νικόλας και Γεώργιος Αρβανιτίδης, που αντιμετωπίζουν το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία.

Η έρευνα

Η επιχείρηση -σύμφωνα με την έρευνα της Δικαιοσύνης- εμφανίζεται να οφείλει στο Ταμείο περίπου 18,25 εκατομμύρια ευρώ και οι ενέργειες του νυν διοικητή φέρονται να συνέβαλαν σε ζημία του ΙΚΑ αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Κατά την κατηγορία, οι εντολές του Ροβ. Σπυρόπουλου είχαν ως αποτέλεσμα να αποδεσμευθούν λογαριασμοί εταιρείας και να μην κατασχεθούν χρήματα, που θα κατέληγαν στο ασφαλιστικό ταμείο. Μάλιστα, μόλις σε μία τράπεζα εμφανίζονται να μπήκαν πάνω από 4,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο ιδιοκτήτης φέρεται να έκανε ανάληψη σχεδόν 1,3 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, στις 25 Σεπτεμβρίου 2013 το τοπικό γραφείο του ΙΚΑ Βέροιας προχώρησε σε πράξεις επίδοσης εισφορών προς τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας. Η απαραίτητη προθεσμία για να υπαχθεί η επιχείρηση σε ρύθμιση οφειλών παρήλθε και το ΙΚΑ Βέροιας, χωρίς να ενημερώσει την εταιρεία, αποφάσισε την κατάσχεση εις χείρας τρίτων των ποσών που καταβάλλονταν μέσω τραπεζών προς τους προμηθευτές της.

Την ίδια χρονική περίοδο, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβ. Σπυρόπουλος, κατά την κατηγορία, διέταξε να αρθεί η κατάσχεση προσωρινά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, χωρίς να υπάρχει σχετική αίτηση της εταιρείας στη δικογραφία. Μεταξύ άλλων, φέρεται να επικαλέστηκε την πληρωμή προσωπικού και τη ρύθμιση οφειλών, υποστηρίζοντας πως αν δεν ανταποκριθεί η εταιρεία να προβεί σε εκ νέου κατάσχεση.

Ακολούθησε η άρνηση του τοπικού διοικητή ΙΚΑ Βέροιας και στη συνέχεια -πάντα κατά τη δικογραφία- μία δεύτερη εντολή του Ροβ. Σπυρόπουλου, με την οποία ζητήθηκε και πάλι η άρση της κατάσχεσης, αυτή τη φορά έως τις 15 Νοεμβρίου 2013.

Ο επικεφαλής στη Βέροια, εκφράζοντας νομικές επιφυλάξεις, συμμορφώθηκε, ενώ λίγο καιρό αργότερα ξεκίνησε νέα διαδικασία κατάσχεσης, αφού τελικά η εταιρεία δεν προχώρησε σε ρύθμιση οφειλών.

Πάντως, ο διοικητής του ΙΚΑ αρνείται την κατηγορία, υποστηρίζοντας πως η εντολή της προσωρινής άρσης δόθηκε για να ρυθμιστούν οι οφειλές της εταιρείας και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

SHARE:

httpv://platform.twitter.com/widgets.js

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: