Παραδοχή από τον Ζάκερμπεργκ: Το Facebook λογόκρινε την υπόθεση του γιου του Μπάιντεν

Το Facebook, όπως παραδέχτηκε ο επικεφαλής του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, εμπόδιζε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το 2020 τη διάδοση μιας υπόθεσης που αφορούσε τον Χάντερ Μπάιντεν, γιο του Τζο Μπάιντεν.

Αυτή η παρεμπόδιση, είπε ακόμη ο Ζάκερμπεργκ, έγινε έπειτα από προειδοποιήσεις του FBI για το ότι το υλικό συνιστούσε παραπληροφόρηση.

Πρόκειται για μια υπόθεση που το Twitter απαγόρευε πλήρως, σημειώνει το BBC., ενώ το Facebook απλώς δεν της έδινε αρκετή προβολή. Και τα δύο κοινωνικά δίκτυα επικρίθηκαν για τη λογοκρισία που επί της ουσίας άσκησαν.

Τα email από τον υπολογιστή του υιού Μπάιντεν έδειχναν ότι ο Τζο Μπάιντεν, όταν ήταν αντιπρόεδρος, βοηθούσε στις επιχειρηματικές δοσοληψίες του Χάντερ στην Ουκρανία.

Την υπόθεση είχε φέρει στο φως η New York Post, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές που κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν. Τον σκληρό δίσκο με τα στοιχεία είχε παραδώσει μάλιστα στην εφημερίδα ο Ρούντι Τζουλιάνι, ο δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ.

Η εφημερίδα είχε γράψει ότι το λάπτοπ, που ο Χάντερ Μπάιντεν είχε αφήσει για επισκευή, είχε ηλεκτρονική αλληλογραφία για μια συνάντηση του αντιπροέδρου Μπάιντεν με Ουκρανό ολιγάρχη της ενέργειας, συνάντηση που δεν υπήρχει στο πρόγραμμα του αντιπροέδρου.

Το ρεπορτάζ οδήγησε σε καταγγελίες για διαφθορά, οι οποίες δεν αποδείχτηκαν μεν, τροφοδότησαν δε ένα κύκλο δημοσιευμάτων, τον οποίο τα κοινωνικά δίκτυα έτειναν να λογοκρίνουν. Μέσα ενημέρωσης όπως η New York Times ή η Washington Post αρχικά είδαν το θέμα με σκεπτικισμό και μόνο εκ των υστέρων παραδέχτηκαν ότι μέρος του υλικού φαίνεται αυθεντικό.

Η παραδοχή του επικεφαλής του Facebook έγινε στο podcast του Τζο Ρόγκαν, ενός σχολιαστή και παρουσιαστή με ακραίες θέσεις, ο οποίος είχε εκδιωχθεί από το Spotify για την αντιεμβολιαστική ρητορική του.

«Το χειρότερο είναι όταν πρέπει να αποσύρουμε κάτι που δεν πρέπει», είπε ο Ζάκερμπεργκ. Όπως εξήγησε: «Ήλθαν στην ομάδα μας άνθρωποι του FBI και μας είπαν να είμαστε σε επιφυλακή. Πρόσθεσε ότι δεν τους είπαν κάτι ειδικά για τον Χάντερ, αλλά στο Facebook πίστεψαν ότι το ζήτημα ταίριαζε με όσα τους είχαν πει.

Ερωτήθηκε δε ο Ζάκερμπεργκ αν μετάνιωσε για αυτή την «καταστολή» της είδησης: «Ήταν χάλια. Νομίζω είναι το ίδιο με το να περάσεις μια δίκη και στο τελος να αθωωθείς». Παραδέχτηκε όμως ότι το ζήτημα ήταν υπερβολικά πολιτικό: «Όπου και αν είσαι στο φάσμα της πολιτικής, είτε νομίζεις ότι το λογοκρίναμε πολύ, είτε νομίζεις ότι δεν το λογοκρίναμε αρκετά».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: