Παρά τις μειώσεις στις συντάξεις, τα ασφαλιστικά ταμεία «βουλιάζουν»

Τρεις κατηγορίες συνταξιούχων θα δουν μειώσεις στις συντάξεις του Οκτωβρίου που θα αρχίσουν να καταβάλλονται από αύριο.

Οι δικαιούχοι επικουρικών που περιλαμβάνονται  στο τρίτο πακέτο μειώσεων, οι δικαιούχοι μερίσματος και οι διπλοσυνταξιούχοι εξαιτίας της αύξησης της παρακράτησης υπέρ ΕΟΠΥΥ.

Η επιστροφή των αναδρομικών αλλά και η περικοπή των κύριων συντάξεων για υψηλοσυνταξιούχους ( πλαφόν 2000 ευρώ) και τραπεζοϋπαλλήλους μετατέθηκαν για το τέλος Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, την Πέμπτη καταβάλλονται οι συντάξεις του Δημοσίου και του ΙΚΑ.

Ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ θα καταβάλλουν τις συντάξεις Οκτωβρίου 2016 τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Στις 30 Οκτωβρίου θα πιστωθούν οι συντάξεις του ΝΑΤ και του  ΚΕΑΝ  καθώς και το μέρισμα για τους μήνες  Ιούλιο Αύγουστο Σεπτέμβριο. Το ποσό που θα πιστωθεί θα είναι δραματικά συρρικνωμένο καθώς θα υπολογιστεί και η 1η δόση των αναδρομικών.

Τέλος οι  ψαλιδισμένες επικουρικές συντάξεις (ΕΤΕΑ) Οκτωβρίου 2016 θα πληρωθούν την Τρίτη 4 Οκτωβρίου.

Όμως παρά τις περικοπές των συντάξεων, τα ταμεία  εξακολουθούν να πνίγονται  σε ένα φαύλο κύκλο χρεών και δανεικών με αποτέλεσμα να προσφεύγουν στην κρατική χρηματοδότηση για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έως το τέλος του χρόνου.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το ΙΚΑ που ναι μεν σημείωσε αύξηση εσόδων από τρέχουσες εισφορές κατά 300 εκατ. ευρώ , όμως οι οφειλές του προς τον ΕΟΠΥΥ ξεπερνούν το 1 δις και προς τον ΟΑΕΔ τα 3 δισ.

Άλλα 3 δισ. υπολογίζεται το κόστος των συντάξεων που δεν έχουν απονεμηθεί εδώ και 2-3 χρόνια.

Η απομάκρυνση από τους στόχους οφείλεται κυρίως στη χαμηλή εισπραξιμότητα η οποία  στο σύνολο των ταμείων, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της ασφάλισης δεν ξεπερνάει το 55%.

Σε ακόμα χαμηλότερο ποσοστό 45% κυμαίνεται στο ΕΤΕΑ ενώ σε χειρότερη μοίρα βρίσκεται ο ΟΓΑ με ποσοστό εισπραξιμότητας 30%.

Η προσδοκία για πάγωμα των οφειλών και νέα ευνοϊκή ρύθμιση έχει εντείνει το πρόβλημα , ρίχνοντας το πήχη των εκτιμήσεων για τα έσοδα , κυρίως από ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ο «μεγάλος ασθενής», ο ΟΑΕΕ έχει ήδη ζητήσει 150 εκ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ αφού μέχρι τον Αύγουστο είχε απορροφήσει το 85,7% της αρχικής χρηματοδότησης η οποία ανέρχεται σε  835 εκ .ευρώ . Το ταμείο «ζει» στην κυριολεξία με δανεικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ εκτιμάται ότι φέτος, ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.

Ο οργανισμός  αναμένεται να λάβει πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση που ενδέχεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις έως το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για ποσά επιπλέον των από τα 834 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Η «μαύρη τρύπα» που διογκώνεται εξαιτίας των οφειλών , είχε βγάλει εκτός πορείας τον οργανισμό και το 2015.Το ταμείο χρειάστηκε έκτακτη επιχορήγηση με αποτέλεσμα η κρατική χρηματοδότηση να υπερβεί το 1 δισ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους 701.148 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ οι 538.087 είτε είναι οφειλέτες (296.720 άτομα), είτε έχουν κάνει διακοπή και οφείλουν εισφορές στο ταμείο (241.367 άτομα). Συνεπώς μόλις 163.061 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ πληρώνουν εισφορές της τάξης των 231,5 εκατ. ευρώ το δίμηνο.

Ενδεικτικό είναι ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του για το 2017 ο ΟΑΕΕ έχει εγγράψει αύξηση εσόδων από εισφορές με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα  ( θα εφαρμοστεί από 1/1/2017) μόλις 35 εκατ. ευρώ.

Το ΙΚΑ έχει απορροφήσει το 74% της αρχικής του πίστωσης, λαμβάνοντας ήδη 1,640 δις ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Η αύξηση των εσόδων του ιδρύματος κατά 300 εκ. από τρέχουσες εισφορές φαίνεται ότι δεν περιόρισε την οικονομική αιμορραγία. Υπενθυμίζουμε ότι το αίτημα για επιχορήγηση από το ΑΚΑΓΕ ύψους 200 εκατ. ευρώ δεν εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος.

Οι οριστικοί προϋπολογισμοί των ταμείων για το 2017 θα δημοσιοποιηθούν στο τέλος Νοεμβρίου. Ωστόσο τα προσχέδια δείχνουν  ο νέος ενιαίος φορέας ΕΦΚΑ θα εμφανίσει με την έναρξη της λειτουργίας του έλλειμμα ύψους στα 1,1 δισ ευρώ. Αν δεν είχε προβλεφθεί  έξτρα κρατική επιχορήγηση  1,77 δισ. ευρώ προκειμένου να περιοριστεί η «μαύρη τρύπα» ο ΕΦΚΑ θα κληρονομούσε έλλειμμα  3 δισ. ευρώ.

Δείτε βίντεο: «Kούρεμα» και στα μερίσματα 

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: