Παπαδημούλης: Ο Τσίπρας δικαιούται μια νέα τετραετία και θα την πετύχουμε

«Είμαστε στον απόηχο της χθεσινής μεγάλης συγκέντρωσης που έγινε στο Γαλάτσι, για την Προοδευτική Συμμαχία, για την ανάδειξη ενός προοδευτικού πόλου και στην Ευρώπη και στη χώρα μας, απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, στην ακροδεξιά. Ενός προοδευτικού πόλου για μία δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη, για μια προοδευτική ατζέντα , ένα προοδευτικό πρόγραμμα για τη χώρα μας, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης». Αυτά ανέφερε σήμερα το βράδυ από τα Τρίκαλα, η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στο πλαίσιο χαιρετισμού που απηύθυνε σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση της Ν.Ε. Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ στο Φρούριο Τρικάλων, για την αναγκαιότητα συγκρότησης μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας ενάντια στο φασισμό και την ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Και συνέχισε:

«Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση χθες, ήταν μια λαοσύναξη πραγματικά προοδευτική, που δείχνει πόσο μεγάλη δυναμική έχει αυτός ο στόχος, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για μία ανοικτή, προοδευτική συμπόρευση».

Τα δέκα χρόνια της κρίσης, συμπλήρωσε η ίδια, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχουν αφήσει πολύ μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές πληγές και συνέπειες, το ζούμε παντού, ότι η κρίση, η λιτότητα, η ύφεση έχουν διαμορφώσει αυτό το πεδίο που είδαμε να αναβιώνουν τα φαντάσματα του παρελθόντος, της ακροδεξιάς, του νεοφασισμού, οι οποίοι ακριβώς έρχονται να εκμεταλλευτούν την αγωνία και την ανασφάλεια των λαών της Ευρώπης. Για αυτό, εξήγησε, έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρξει αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη, μια πολιτική αλλαγή, να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας, να μπει ξανά στην ατζέντα η ανάπτυξη, η κοινωνική Ευρώπη, γιατί πρέπει πρώτα από όλα να αντιμετωπίσουμε τα αίτια που προκάλεσαν αυτές τις συνέπειες. Δεν αρκεί, πρόσθεσε η Ξενογιαννακοπούλου, να ξορκίζουμε και να καταγγέλλουμε την ακροδεξιά, πρέπει να αλλάξουμε και πολιτικές σε οικονομικό και κοινωνικό πεδίο. Για αυτό βλέπετε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι σοσιαλιστές, μαζί με την ομάδα της αριστεράς, την ομάδα των πρασίνων, όλοι συμφωνούν και συγκλίνουν σε ένα θέμα: ότι χρειάζεται αυτή τη στιγμή ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο, κατέληξε.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, σημείωσε πως οι ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου, είναι οι πιο σημαντικές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και πάρα πολύ σημαντικές για την Ελλάδα. Θα είναι περίπου σαν εθνικές εκλογές, τόνισε χαρακτηριστικά, γιατί έχουν να στηθούν κάλπες από τον Σεπτέμβριο του 2015 και τώρα βρισκόμαστε σε μια νέα περίοδο, στην μεταμνημονιακή Ελλάδα. Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει είναι η νίκη στις ευρωεκλογές για να διαμορφώσουμε, όπως είπε, μία ισχυρή προοδευτική συμμαχία που να αλλάξει την Ευρώπη. Θέλουμε μια πλειοψηφία στην Ευρώπη που να πει όχι στην καταστροφική επιλογή Βέμπερ, ενός υπερδεξιού Βαυαρού πολιτικού, που αν γινόταν πρόεδρος της Κομισιόν, γιατί θα καταφέρουμε να μην γίνει θα ήταν καταστροφικό για την Ευρώπη και εφιαλτικό για την Ελλάδα. Όποιος ψηφίζει στην Ελλάδα Νέα Δημοκρατία και Μητσοτάκη, ψηφίζει Βέμπερ, έναν πολιτικό δεξιότερο και του Σόιμπλε, πιο ανθέλληνα και από τον Σόιμπλε, ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης.

Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, υποψήφιος ευρωβουλευτής, αφού τόνισε πως η Ευρώπη συγκροτήθηκε βάσει ενός οράματος, ενός οράματος που στηρίζεται σε δύο μεγάλους αξιακούς πόλους: Ο ένας είναι η δημοκρατία και ο διάλογος και ο άλλος είναι η αλληλεγγύη και η μέριμνα για τον αδύναμο, στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Αυτό ήταν το όραμα και αυτός ήταν ο λόγος που αποφασίστηκε τα ευρωπαϊκά κράτη να συνασπιστούν σε έναν ενιαίο φορέα. Βέβαια μέσα στα χρόνια υπήρξαν αποκλίσεις και φτάσαμε σήμερα το 2019, ενόψει της εκλογής των αντιπροσώπων στο ευρωκοινοβούλιο, να προβληματιζόμαστε για το μέλλον της Ευρώπης. Αυτό που καθιστά το ερώτημα κρίσιμο είναι το γεγονός, ότι έχουμε μια ακροδεξιά η οποία απλώνεται επικίνδυνα στην Ευρώπη και μία παρατεταμένη λιτότητα. Η λιτότητα όσο παρατείνεται διαλύει τα κοινωνικά στρώματα». Επίσης ο κ. Πελεγρίνης δεν παρέλειψε να τονίσει πως η κυβέρνηση που έχει τη διακυβέρνηση της χώρας, τη διοίκηση της χώρας, εξετέλεσε το χρέος της και στα ελάσσονα και στα μείζονα». Ο κ.

Πελεγρίνης μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε πως θα αποδεχθεί αν είναι καλή από την ίδια τη ζωή, για να εξηγήσει:

«Έπομένως αυτοί οι οποίοι οδύρονται θα πρέπει να περιμένουν να δουν τη συνθήκη των Πρεσπών εφαρμοζόμενη. Και μέχρι τώρα, στο λίγο διάστημα μπορεί να έχει κάποιος απτά δείγματα για την επιτυχία της συνθήκης αυτής».

Ο Γιάννης Μουζάλας, υποψήφιος ευρωβουλευτής, πρώην υπουργός, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε άνοδο της ακροδεξιάς. Αλλά εγώ θεωρώ το πιο επικίνδυνο φαινόμενο αυτή τη στιγμή δεν είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, σαν τέτοια, αλλά είναι η όλο και μεγαλύτερη ενσωμάτωση, του ακροδεξιού λόγου και της ακροδεξιάς πρακτικής μέσα στην πολιτική της παραδοσιακής δεξιάς. Η ακροδεξιά υπήρχε πάντα. Λούφαζε μέσα στην δεξιά». Για να εξηγήσει:

«Ο κύριος λόγος το κύριο πρόβλημα που έχουμε είναι η αποδοχή της ακροδεξιάς πρακτικής και της ακροδεξιάς λογικής και λόγου από την δεξιά.

Αυτό έγινε μέσα από τον νεοφιλελευθερισμό».

Στην Καρδίτσα

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διοργάνωσε ανοιχτή εκδήλωση το πρωί, στην Καρδίτσα, στο Παυσίλυπο με θέμα: «Προοδευτικό μέτωπο απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά», όπου παρέστησαν και οι τρεις παραπάνω ευρωβουλευτές.

Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε μεταξύ άλλων πως μια επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου θα είναι και σκαλοπάτι, για μια νέα νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, του φθινοπώρου, για να εξηγήσει:

«Πετύχαμε αρκετά, μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα με την Ελλάδα πια εκτός μνημονίων και ο Τσίπρας που είναι μόλις 45 ετών, δικαιούται μια νέα τετραετία. Και θα την καταφέρουμε, γιατί ο κόσμος στην μεγάλη του πλειοψηφία, δεν θέλει να ξαναγυρίσουν στα πράγματα η δεξιά, οι Μητσοτάκηδες, τα πολιτικά και οικονομικά τζάκια που ευθύνονται βαρύτατα για την χρεοκοπία της χώρας. Που άφησαν την Ελλάδα με ένα έλλειμμα 15,1% το 2009, που χρεοκόπησαν ακόμα και το ίδιο τους το κόμμα. Και επίσης, γυρίζω όλη την Ελλάδα, δεν βλέπω πουθενά ρεύμα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας».

Ο κ. Πελεγρίνης αναφέρθηκε εκτενώς στις ευθύνες των συντηρητικών ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων που διαχειρίστηκαν την κρίση και που είχαν ως αποτέλεσμα, όπως ανέφερε, την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Τέλος ο κ. Μουζάλας έκανε λόγο για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια «με την κοινωνία όρθια», αναφερόμενος αναλυτικά στις πρωτοβουλίες και τα νομοσχέδια της κυβέρνησης για το κοινωνικό κράτος.

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: