Παπαδημούλης: Η Κομισιόν να λάβει μέτρα που θα μειώσουν το δημοκρατικό έλλειμμα στην ΕΕ

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητάει να προχωρήσει η Κομισιόν στον σχεδιασμό συγκεκριμένων μέτρων, ώστε να μειώσει το δημοκρατικό έλλειμμα και να αυξήσει τον δείκτη λογοδοσίας της Ε.Ε απέναντι στους πολίτες.

Ο κ. Παπαδημούλης, σε ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταθέτει τον προβληματισμό για τα χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ΕΕ, όπως καταγράφηκαν στο πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο του Απριλίου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδημούλης, πιο ισχυρή αμφισβήτηση ή και αποδοκιμασία των πολιτών προς την ΕΕ καταγράφεται κυρίως σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου στις οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν εφαρμοστεί συνταγές σκληρής και μονομερούς λιτότητας. Ενδεικτικά του κλίματος είναι τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με τα οποία ικανοποιημένοι από τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας στην Ε.Ε. δηλώνουν μόνο το 20% των Ελλήνων, το 32% των Γάλλων και το 34% των Ισπανών.

Παράλληλα, στην Ελλάδα και την Κύπρο η πλειοψηφία των πολιτών δηλώνουν απογοητευμένοι από το κατά πόσο ακούγεται η φωνή τους στην ΕΕ. Μόνο το 23% των Ελλήνων δηλώνουν ικανοποιημένοι από το πόσο λαμβάνεται υπόψη η φωνή τους στις αποφάσεις της ΕΕ. Στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 33%.

Τέλος, ο κ. Παπαδημούλης ρωτάει την Κομισιόν αν συσχετίζει τις πολιτικές λιτότητας στις χώρες του Νότου με την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: