Πάνω από μισό εκατομμύριο τα κρούσματα κορονοϊού στη Νότια Αφρική

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη Νότια Αφρική ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας της χώρας ενώ τα κρούσματα στην Αφρική συνολικά πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο.

Το πιο βιομηχανοποιημένο κράτος της Αφρικής κατέγραψε 10.107 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, με τα οποία ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε 503.290, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Μόλις πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής εξεταστεί για τον ιό στην Νότια Αφρική, η οποία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα πριν από πέντε μήνες, ενώ έχουν σημειωθεί 8.153 θάνατοι.

Η Αφρική έχει καταγράψει 934.558 κρούσματα, 19.752 θανάτους και 585.567 άνθρωποι έχουν ιαθεί, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Η Νότια Αφρική επέβαλε lockdown σε εθνικό επίπεδο στο τέλος Μαρτίου για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, αλλά τώρα έχει χαλαρώσει πολλά από τα μέτρα για να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα, όπως έχουν κάνει και άλλες χώρες στην ήπειρο καθώς ένα μεγάλο τμήμα των πληθυσμών τους είναι φτωχό και αντιμέτωπο με την πείνα.

«Το lockdown πέτυχε να καθυστερήσει την εξάπλωση του ιού κατά περισσότερο από δύο μήνες προλαμβάνοντας μια ξαφνική και ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων στο τέλος Μαρτίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόζα.

Καθώς χαλάρωναν οι περιορισμοί, αυξάνονταν τα κρούσματα στη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών.

Ωστόσο, η ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων φάνηκε να σταθεροποιείται, ειδικά στις περισσότερο πληγείσες επαρχίες Γουέστερν Κέιπ, Γκάουτενγκ και Ίστερν Κέιπ, πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μάικ Ράιαν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε ότι το παράδειγμα της Νότιας Αφρικής είναι προάγγελος του τι πιθανόν να συμβεί σε όλη την ήπειρο.

Η δυσκολία τήρησης κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης στις φτωχές, κατάμεστες αστικές περιοχές έχει επίσης επιτρέψει την εξάπλωση του ιού.

Τα κρούσματα στη Νότια Αφρική, η οποία βρίσκεται στην πέμπτη υψηλότερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, έχουν προκαλέσει ασφυξία στο ήδη αδύναμο σύστημα δημόσιας υγείας.

Αυτό θα πρέπει να παραδειγματίζει τις υπόλοιπες αφρικανικές χώρες, τα συστήματα υγείας των οποίων είναι, στο μεγαλύτερο μέρος τους, σε ακόμη χειρότερη κατάσταση.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: