Πάνω από δύο ώρες μιλούσαν Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, αλλά οι τριβές παραμένουν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ είχαν την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες, κατά την οποία συζήτησαν την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών και τις εμπορικές διαφορές τους.

Η συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών «ολοκληρώθηκε στις 10:50 (ώρα Ουάσινγκτον, 17:50 στην Ελλάδα)», ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Η τηλεφωνική επικοινωνία είχε ξεκινήσει 2 ώρες και 17 λεπτά νωρίτερα, στις 08:33 (ώρα Ουάσινγκτον, 15:33 στην Ελλάδα), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η σημερινή ήταν η πέμπτη επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν.

Παρά τις σχετικά συχνές τηλεδιασκέψεις, η ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κρυφτεί. Τελευταίος λόγος τριβής αποτελεί το πιθανό ταξίδι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, για την οποία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του το Πεκίνο.

Η Κίνα θεωρεί ότι το νησί είναι μια από τις ιστορικές επαρχίες της, που δεν έχει ακόμη καταφέρει να επανενώσει με την υπόλοιπη χώρα. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι το Πεκίνο εξετάζει το σενάριο στρατιωτικής εισβολής στην Ταϊβάν προκειμένου να επιβάλει τον έλεγχό του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: