Πανευρωπαϊκός συναγερμός- Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ

Τα χθεσινά τρομοκρατικά πλήγματα στις Βρυξέλλες, έχουν προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό τόσο στην Ευρώπη, όσο και διεθνώς, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφάλειας που εφαρμόζονται, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρήσουν στην αναθεώρηση ή την ενίσχυσή τους.

Έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, κατόπιν αιτήματος του Βελγίου, ανακοίνωσε η ολλανδική Προεδρία στο Twitter.Σύμφωνα με την ανάρτηση, πιθανόν η συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί.

«Μπορούμε να νικήσουμε αυτούς που απειλούν την ασφάλεια των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα, πρότεινε τον παραδειγματικό βασανισμό των υπόπτων, προκειμένου ν” αποτραπεί ο κίνδυνος νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Οι αστυνομικές αρχές στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Φρανκφούρτη, ενίσχυσαν την αστυνομική δύναμη φύλαξης των αεροδρομιών, αλλά και τις περιπολίες εντός των χώρων που διακινείται μεγάλος αριθμός επιβατών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ, εξετάζουν τα μέτρα ασφάλειας που εφαρμόζονται στα αεροδρόμια, μετά την πτώση ρωσικού αεροσκάφους από βόμβα που είχε μετασκευαστεί σε κουτί σόδας, στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου, τον περασμένο Οκτώβριο.

Ωστόσο, οι χθεσινές επιθέσεις μετατοπίζουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την εκδήλωση επιθέσεων από τα αεροσκάφη στους χώρους ανοιχτής φύλαξης των αεροδρομίων, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε αναθεώρηση του εφαρμοζόμενου πλαισίου ασφάλειας.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες για τους πιθανούς κινδύνους μετακινήσεων εντός της Ευρώπης, μετά από αρκετές επιθέσεις στην ήπειρο, μεταξύ των οποίων και αυτές χθες στις Βρυξέλλες την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τα μέτρα ασφαλείας σε βασικά σημεία σε όλη τη χώρα μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες.

Ο Μαρκ Ρόουλι, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματικός σε θέματα τρομοκρατίας στη Βρετανία, είπε ότι η κίνηση αυτή έχει προληπτικό χαρακτήρα και δεν προκύπτει από συγκεκριμένες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

«Στο Λονδίνο συγκεκριμένα, η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει κινητοποιήσει επιπλέον αξιωματικούς, οι οποίοι θα πραγματοποιούν εμφανείς περιπολίες σε βασικά σημεία σε όλη την πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου μεταφορών», ανέφερε ο Ρόουλι σε ανακοίνωση. «Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις βελγικές αρχές και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση».

Την ίδια στιγμή, οι γερμανικές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Γερμανίας, όπως και τους ελέγχους στα σύνορα με το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Εξάλλου μια επιπλέον αστυνομική παρουσία ήταν ευδιάκριτη στο αεροδρόμιο και τον σιδηροδρομικό σταθμό της Φρανκφούρτης σήμερα το πρωί, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε συνέστησε σήμερα στους Ολλανδούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Βέλγιο μετά τις σημερινές βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Ο Ρούτε σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι αυξήθηκαν οι έλεγχοι από την αστυνομία και τον στρατό στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στη χώρα.

Ωστόσο το επίπεδο του συναγερμού για την ασφάλεια στην Ολλανδία δεν αυξήθηκε από τη βαθμίδα στην οποία βρίσκεται σήμερα, αυτή του «σημαντικού» κινδύνου, καθώς η χώρα δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία για μια άμεση απειλή.

Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα ιταλικά αεροδρόμια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρυξελλών, όπως έκανε γνωστό ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι ενισχύθηκε και ο συντονισμός και η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα σε καραμπινιέρους, αστυνομία και στρατιωτικές δυνάμεις. Σήμερα το απόγευμα, σε ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμη. Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Κυριακή στο Βατικανό θα εορτασθεί, με κάθε επισημότητα, το Πάσχα των καθολικών, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο κηρύχθηκε και η έναρξη του «αγίου έτους» των Καθολικών. Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η ιταλική πρωτεύουσα και η Αγία Έδρα συνεχίζουν να συγκαταλέγονται στους κύριους στόχους των ισλαμιστών τρομοκρατών.

«Με την σκέψη μας είμαστε στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων της τρομερής αυτής τρομοκρατικής επίθεσης που έπληξε την καρδιά της Ευρώπης», δήλωσε ο Αντζελίνο Αλφάνο.

Η αστυνομία στη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και δημόσιους χώρους έπειτα από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η αστυνομία της Δανίας ανέφερε πως έχει αυξήσει τις περιπολίες στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης και άλλα κύρια σημεία της πόλης έπειτα από τις φονικές εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε ένα σταθμό του μετρό στην πόλη.

«Είμαστε ενήμεροι για το τι συνέβη στις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου θα δείτε περισσότερη αστυνομία στο αεροδρόμιο και σε κύρια σημεία στην Κοπεγχάγη», ανέφερε η αστυνομία της Δανίας στην επίσημη σελίδα της στο Twitter.

Οι αρχές της Δανίας είχαν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού αφότου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις με πυροβολισμούς σε μια εκδήλωση για την ελευθερία της έκφρασης και σε μία συναγωγή στην Κοπεγχάγη πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Η αστυνομία στη Σουηδία ανακοίνωσε ότι ενίσχυσε την παρουσία της στα αεροδρόμια και έλαβε επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας σε άλλους δημόσιους χώρους. Ο Φινλανδός υπουργός Εσωτερικών Πετέρι Όρπο έγραψε στο Twitter: «Φινλανδοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν αυξήσει την επιτήρηση στο αεροδρόμιο Ελσίνκι-Βαντάα».

Action24.gr-Diethni

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: