Πανελλαδική παρουσίαση: Οδηγούμε το Honda CR-V 5ης γενιάς

Από τον Πέρη Χαλάτση

Φέτος η Honda γιορτάζει 70 χρόνια παρουσίας στο χώρο της αυτοκίνησης. Και φέτος είχε κάθε λόγο να παρουσιάσει  το 5ης γενιάς CR-V. Ενός αυτοκινήτου που έχει βάλει από την πρώτη κιόλας γενιά άλλα όρια στον τομέα της οδήγησης και της ασφάλειας.

Το CR-V από το 1995 (1η γενιά)  έδειξε ότι θα πρωταγωνιστήσει στην αγορά. Οι γιαπωνέζοι πίστεψαν και επένδυσαν σε αυτό το SUV που έγινε best-seller στην κατηγορία του.

Από την έρευνα που έχουν κάνει  φαίνεται ότι ένα στα τέσσερα  SUV που κυκλοφορούν στην Ευρώπη είναι Honda. Στα SUV είναι δηλαδή πρώτο σε πωλήσεις.

Η πανελλαδική παρουσίαση έγινε στα κεντρικά γραφεία των εγκαταστάσεων της εταιρίας  Σαρακάκη και την πρώτη οδηγική γεύση την πήραμε σε μια διαδρομή από  Αθήνα- Βυτίνα- Αθήνα.

Μια διαδρομή που περιείχε εθνική οδό -–για να δούμε τη σταθερότητα του CR-V- , οδήγηση στο επαρχιακό δίκτυο – για να αντιληφθούμε τη σχέση  πλαισίου με την  κατευθυντικότητα του οχήματος — αλλά και οδήγηση στο  χώμα με μπόλικα νεροφαγώματα –για να διαπιστώσουμε πόσο καλά οι αναρτήσεις απορροφούν τις ανωμαλίες του δρόμου. Με κορυφαία ποιότητα κατασκευής και με προσιτές τιμές το νέο CR-V 5ης γενιάς θα ξεκινήσει της κυκλοφορία στους ελληνικούς δρόμους τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου  ενώ η υβριδική έκδοση αναμένεται κάπου στα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Υπάρχουν συνολικά δέκα διαφορετικές εκδόσεις σε εξοπλισμό με δέκα διαφορετικές τιμές. Η τιμή της βασικής έκδοσης  ξεκινάει από τα 33.650 ευρώ και η πιο ακριβή ( CR-V 1.5 CVT AWD – 7 Θέσεων) φθάνει τα 48.650 ευρώ.

Στο νέο CR-V από την πρώτη κιόλας ματιά ξεχωρίζεις τον  καινούργιο και  τολμηρό σπορ σχεδιασμό , τις κορυφαίες εσωτερικές διαστάσεις ενώ όταν το οδηγήσεις εκτιμάς τα   προηγμένα βοηθήματα που έχει στον τομέα της ασφάλειας. Το πλαίσιο είναι ελαφρύτερο και πιο άκαμπτο από ποτέ, επιτρέποντας προηγμένο δυναμικό tuning.

Οι σχεδιαστές του νέου CR-V πήραν  εντολή να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο και δυναμικό SUV που θα είναι και εξαιρετικά λειτουργικό. Η Honda είχε στόχο ένα ποιοτικό και προηγμένο όχημα, με καθαρό και σύγχρονο στυλ χωρίς περιττές γραμμές.

Έκαναν ακόμη φαρδύτερους και  πιο μυώδεις τους θόλους των τροχών. Το καπό είναι πιο μακρύ και πιο δυναμικό. Μείωσαν το μέγεθος της μπροστινής κολώνας κατά 10 χιλιοστά και σε συνδυασμό με το νέο καπό έδωσαν καλύτερη ορατότητα στον οδηγό που κάθεται ακόμη πιο ψηλά. Με το μακρύτερο μεταξόνιο κέρδισαν χώρο στο εσωτερικό και οι επιβάτες ταξιδεύουν πιο ξεκούραστα ακόμη και στις 7θεσιες εκδόσεις.

Ο χώρος αποσκευών είναι φαρδύτερος, βαθύτερος με μεγαλύτερη επιφάνεια φόρτωσης. Ένα νέο πάτωμα του χώρου αποσκευών δύο θέσεων επιτρέπει τη δημιουργία μιας επίπεδης επιφάνειας για μακρύτερα αντικείμενα, ενώ μία hands-free ηλεκτρική πίσω πόρτα διευκολύνει την πρόσβαση για φόρτωση.

Αν συγκρίνουμε το 4ης γενιάς CR-V με την 5η γενιά θα δούμε ότι το καινούργιο μοντέλο είναι σαφώς αναβαθμισμένο. Το μήκος είναι 4600 mm, το πλάτος 2.117 mm (+22mm), ύψος 1689 mm( + 4mm) ενώ εντυπωσιακή είναι η διαφορά  στο μεταξόνιο 2662 mm (32 mm). Η απόσταση κάτω από το αυτοκίνητο έχει αυξηθεί στα 191 mm για τα προσθιοκίνητα μοντέλα και στα 201 mm για τα AWD μοντέλα. Έτσι επιτυγχάνεται 35 mm μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος συγκριτικά με το προηγούμενο CR-V. Στην απόσταση από το έδαφος συντελεί και ο συνδυασμός τροχών / ελαστικών μεγαλύτερης διαμέτρου που ταυτόχρονα διαμορφώνουν ένα πιο μυώδες στήσιμο.

Οδηγώντας το νέο CR-V από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα αποκτάς  γρήγορα αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης που χρειάζεται κάθε οδηγός. Σημαντικό ρόλο σ αυτό παίζει και το  Agile Handling Assist (AHA) της Honda που τοποθετείται στο CR-V για πρώτη φορά. Το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ευστάθειας είναι ειδικά ρυθμισμένο για την Ευρωπαϊκή αγορά σε συνάρτηση με την κατάσταση των δρόμων και τα οδηγικά στυλ. Προσφέρει έξυπνη, διακριτική επέμβαση για μεγαλύτερη ασφάλεια και πιο ομαλή, πιο προβλέψιμη συμπεριφορά στις χαμηλές και υψηλές ταχύτητες και σε αργούς ή γρήγορους ελιγμούς διεύθυνσης.

Κινητήρες – αποδόσεις-κιβώτια

Το CR-V είναι 5θυρο. Με  δυνατότητα επιλογής πέντε ή επτά καθισμάτων. Ο κινητήρας είναι 1.5L VTEC TURBO . Εδώ υπάρχει δυνατότητα επιλογής  μεταξύ δύο κιβωτίων και εμπρόσθιας κίνησης ή τετρακίνησης.

Η Honda σε όλα πλέον τα SUV χρησιμοποιεί μόνο βενζινοκινητήρες. Και όπως φαίνεται δεν πρόκειται να κατασκευάσει κινητήρες πετρελαίου.  Το νέο CR-V χρησιμοποιεί το νέο βενζινοκινητήρα 1.5-L VTEC TURBO της Honda που αποδίδει ισχύ 173 PS (127kW) στις 5.600 rpm όταν συνεργάζεται με το εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο (6MT), και 193 PS (142 kW) στις 5.600 rpm για τα μοντέλα CVT. Η μέγιστη ροπή είναι 220 Nm μεταξύ 1.900 και 5.000 rpm για το 6MT και 243 Nm μεταξύ 2.000 και 5.000 rpm για το CVT.

Οι επίσημες τιμές εκπομπών CO2 είναι 143 g/km για το προσθιοκίνητο 6MT μοντέλο, 149 g/km για το 6MT AWD μοντέλο και 158 g/km για οχήματα εφοδιασμένα με CVT – που διαθέτουν τετρακίνηση, στάνταρ.

Η κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο NEDC είναι 6,3l/100 km για το μοντέλο 6MT FWD, 6,4l/100 km για το 6MT AWD και 6,8l/100 km για την έκδοση CVT AWD. Η αυξημένη ιπποδύναμη συγκριτικά με το προηγούμενο βενζινοκίνητο CR-V μεταφράζεται σε αυξημένες επιδόσεις και σημαντικά βελτιωμένη απόδοση.

Η επιτάχυνση 0-100 km/h ολοκληρώνεται σε 9,3 δευτερόλεπτα, με τελική ταχύτητα 211 km/h. Ο κινητήρας στο δρόμο είναι αθόρυβος και αρκετά δυνατός.

Το προαιρετικό, αυτόματο κιβώτιο CVT σχεδιάστηκε για χρήση με τους τελευταίους κινητήρες VTEC TURBO της Honda. Περιλαμβάνει μετατροπέα ροπής με δύο αποσβεστήρες στην εσωτερική φτερωτή, που βελτιώνει την αθόρυβη λειτουργία και οδηγησιμότητα και βοηθά να εξομαλύνεται η επιτάχυνση από στάση. Συγκριτικά με τα παραδοσιακά συστήματα CVT που παρουσιάζουν μία ‘σπογγώδη’ αίσθηση σε απότομες επιταχύνσεις , η νέα μονάδα CVT της Honda προσφέρει μία τελείως διαφορετική, πιο άμεση σύνδεση με τις στροφές του κινητήρα, που οδηγεί σε πιο γραμμική απόκριση. Η απόκριση και η πληροφόρηση (feedback) από το CVT στόχο είχε να παρέχει αίσθηση παρόμοια με ενός κιβωτίου διπλού συμπλέκτη.

Ανάρτηση

Μπροστά, η ανάρτηση είναι με γόνατα MacPherson και κάτω βραχίονες .Έτσι υπάρχει  υψηλή πλευρική ακαμψία για γραμμική απόκριση, και χαμηλή διαμήκη ακαμψία για βελτιστοποιημένη απορρόφηση των κραδασμών. Το σύστημα διεύθυνσης – Κρεμαγιέρα με δύο πινιόν και μεταβλητή, ηλεκτρική υποβοήθηση – που υιοθετεί και το τελευταίο Honda Civic — είναι ειδικά ρυθμισμένο για το CR-V και τις Ευρωπαϊκές αγορές. Το σύστημα δύο πινιόν προσφέρει εξαιρετική πληροφόρηση (feedback), με άμεση απόκριση που βελτιώνει τη γραμμικότητα, την ομαλή λειτουργία και την ακρίβεια.

Εσωτερικό

Στο εσωτερικό η Premium ποιότητα κατασκευής  σου αλλάζει τη διάθεση. Όλα είναι προσεγμένα. Η ξύλινη διακόσμηση στα ένθετα των θυρών και στο κάτω τμήμα του ταμπλό, είναι αισθητή. Η Honda έχει εκλογικεύσει τη διάταξη της οθόνης συγκριτικά με την προηγούμενη γενιά CR-V, που τώρα περιλαμβάνει μόνο μία κεντρική οθόνη αφής, πλέον της διεπαφής Driver Information Interface (DII) 7 ιντσών που είναι ορατή μέσα από το τιμόνι. Η διάταξη των χειριστηρίων έχει επίσης απλουστευτεί με ένα απλό πίνακα για τη διαχείριση του A/C να βρίσκεται κάτω από την οθόνη αφής.

Μπροστά από το τιμόνι βρίσκεται ένας νέος πίνακας οργάνων, που περιλαμβάνει μία μεγάλη, έγχρωμη κεντρική οθόνη 7-ιντσών TFT-LCD Driver Information Interface (DII), πλαισιωμένη από δείκτες θερμοκρασίας ψυκτικού και στάθμης καυσίμου. Η νέα DII περιλαμβάνει μεγάλο ψηφιακό ταχύμετρο και γραμμική ένδειξη στροφόμετρου. Για να μην τσακώνονται οι επιβάτες με τις θύρες  φόρτισης USB , στο CR-V υπάρχουν τέσσερις θύρες.

Ασφάλεια

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της Honda ‘Ασφάλεια για Όλους’, τα ίδια συστήματα παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας περιλαμβάνονται σε όλες τις εκδόσεις του νέου CR-V.

Η εξαιρετικά ισχυρή και άκαμπτη πλατφόρμα αποτελεί τη βάση για κορυφαίες επιδόσεις στον τομέα της ασφάλειας, με μία φιλοσοφία ‘All Directions Collision Safety’ (Ασφάλεια σε Συγκρούσεις Όλων των Κατευθύνσεων). Η σχεδίαση της πλατφόρμας βασίζεται στην αποκλειστική φιλοσοφία αμαξώματος επόμενης γενιάς ACE (Advanced Compatibility Engineering) της Honda, που χρησιμοποιεί ένα δίκτυο δομικών στοιχείων για πιο ομοιόμορφη κατανομή της ενέργειας κρούσης.

Οι έξι αερόσακοι προστατεύουν τους επιβάτες σε περίπτωση σύγκρουσης και περιλαμβάνουν τεχνολογίες i-SRS Airbag και i_Side Airbag τεχνολογίες.

Τα χαρακτηριστικά παθητικής ασφάλειας του νέου CR-V συμπληρώνονται από τη σειρά τεχνολογιών ενεργητικής ασφάλειας και υποστήριξης οδηγού Honda Sensing, που – για πρώτη φορά σε Honda – διατίθενται με όλες τις εκδόσεις του CR-V. Το Honda Sensing είναι από τα πιο ολοκληρωμένα σύνολα τεχνολογιών ασφάλειας στην κατηγορία. Χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό πληροφοριών από ραντάρ, κάμερες και προηγμένους αισθητήρες που βοηθούν και προειδοποιούν τον οδηγό σε πιθανά επικίνδυνα σενάρια.

Οι τεχνολογίες ενεργητικής ασφάλειας Honda Sensing περιλαμβάνουν:

Collision Mitigation Braking System: βοηθά στην επιβράδυνση ή και την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου

Forward Collision Warning: ανιχνεύει το δρόμο εμπρός και προειδοποιεί τους οδηγούς για επικείμενη σύγκρουση.

Lane Departure Warning: ανιχνεύει κατά πόσον το αυτοκίνητο τείνει να βγει από τη λωρίδα που κινείται χωρίς να έχουν ενεργοποιηθεί τα φλας, και παροτρύνει τον οδηγό σε διορθωτική κίνηση.

Road Departure Mitigation: χρησιμοποιεί δεδομένα από την κάμερα που είναι τοποθετημένη στο παρμπρίζ για να διαπιστώσει κατά πόσο το όχημα εκτρέπεται από το δρόμο. Χρησιμοποιεί το Electric Power Steering (EPS) για διακριτικές παρεμβάσεις, που θα κρατήσουν το όχημα στη λωρίδα του, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ενεργοποιήσει το σύστημα πέδησης. Το σύστημα απενεργοποιείται εάν ανιχνεύσει ότι ο οδηγός έχει ανακτήσει τον έλεγχο.

Lane Keeping Assist System: βοηθά να παραμείνει το όχημα στο κέντρο της τρέχουσας λωρίδας του, ανιχνεύοντας τις σημάνσεις του δρόμου και κάνοντας μικρές διορθώσεις διεύθυνσης για να κρατήσει το αυτοκίνητο εντός των λευκών γραμμών

Adaptive Cruise Control: επιτρέπει στον οδηγό να ορίσει μία επιθυμητή ταχύτητα και απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, κάτι που επιτρέπει τη χρήση του cruise control σε συνθήκες με ελαφριά, μεταβλητή ροή κυκλοφορίας

  • Traffic Sign Recognition: ανιχνεύει και αναγνωρίζει αυτόματα τις πινακίδες οδικής κυκλοφορίας και τις εμφανίζει στην οθόνη των οργάνων DII
  • Intelligent Speed Assistance: συνδυάζει το όριο ταχύτητας που έχει ορίσει ο οδηγός με το TSR για να ρυθμίζει αυτόματα την ταχύτητα του οχήματος σύμφωνα με το τελευταίο όριο
  • Intelligent Adaptive Cruise Control: πρωτοποριακή τεχνολογία που πρωτοεμφανίστηκε στο 2015 Honda CR-V, το i-ACC προβλέπει και αντιδρά αυτόματα όταν κάποιο όχημα κάνει ‘σφήνα’ σε αυτοκινητόδρομους πολλών λωρίδων. Χρησιμοποιεί κάμερα και ραντάρ για την ανίχνευση της θέσης των άλλων οχημάτων στο δρόμο και εφαρμόζει έναν αλγόριθμο – βασισμένο σε διεξοδική έρευνα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους – για να προβλέπει την πιθανότητα άλλων οχημάτων σε γειτονικές λωρίδες να κάνουν ‘σφήνα’.

Ακόμη περισσότερες τεχνολογίες ασφάλειας που προσφέρει το νέο CR-V:

Blind Spot Information, Cross Traffic Monitor, πίσω κάμερα πολλαπλών γωνιών. : προσφέρει στον οδηγό επιλογές για πλήρη ορατότητα και επομένως ξεγνοιασιά όταν κάνει όπισθεν. Μία κανονική ορατότητα 130 μοιρών, μία ευρυγώνια 180 μοιρών και μία πανοραμική απεικόνιση. Στον στάνταρ εξοπλισμό προσφέρεται στο Vehicle Stability Assist (VSA) με έλεγχο πρόσφυσης που αυξάνει τις δυνατότητες ελέγχου κατά τη επιτάχυνση, το φρενάρισμα και το στρίψιμο, αλλά και το Indirect Tyre Pressure Monitoring System (TPMS) – έμμεσο σύστημα ελέγχου της πίεσης των ελαστικών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πανελλαδική παρουσίαση: Οδηγούμε το Honda CR-V 5ης γενιάς gr.

now24.gr-auto

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: