Παναμάς: Επιμένουν οι διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας

Εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν ξανά την Τετάρτη στους δρόμους του Παναμά για να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους στις αποτυχημένες προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει το κύμα ακρίβειας.

Σε διάφορες περιοχές της χώρας της Κεντρικής Αμερικής, οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους και σταμάτησαν φορτηγά που μετέφεραν κυρίως τρόφιμα σε αγορές, μια τακτική πίεσης που χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις πριν από δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε 5,2% τον Ιούνιο.

Οι διαδηλωτές ζητούν από την κυβέρνηση να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες, με εξαίρεση τους τομείς της υγείας και της παιδείας, και να βάλει τέλος στη διαφθορά.

Οι αποκλεισμοί κεντρικών οδικών αρτηριών έχουν προκαλέσει ελλείψεις, ιδίως αγροτικών προϊόντων, στην πρωτεύουσα του Παναμά.

Από την αρχή των κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση του προέδρου Λαουρεντίνο Κορτίσο, η οποία έχει εφαρμόσει μέτρα λιτότητας και πάγωσε τις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ, έχει προσπαθήσει να καταλήξει σε συμφωνία με τους διαδηλωτές.

Την Τρίτη, αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα για να διαλύσουν διαδηλωτές που είχαν αποκλείσει αυτοκινητόδρομο στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Παραγωγοί έχουν ζητήσει από τους διαδηλωτές να επιτρέψουν «ασφαλείς διαδρόμους» για τη διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: