Παναγιωτόπουλος: Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια

Για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και τις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για τον πρωθυπουργό.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο εμπρηστικών και προκλητικών δηλώσεων», κάτι που δεν ταιριάζει με την ατάκα του Ερντογάν στην ελληνική διπλωματική αποστολή «να μη χτυπάμε πολύ τα χέρια στο τραπέζι».

«Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο γεγονός η γενοκτονία των Ποντίων, οι μνήμες είναι ακόμα νωπές και ζωντανές», συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφορικά με όσα υποστήριξε το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.

«Δεν είχαμε ψευδαίσθηση ότι θα τα βρούμε σε όλα και θα φύγουμε ικανοποιημένοι, αλλά είπαμε αυτά που έπρεπε να πούμε» ξεκαθάρισε ο υπουργός για τη συνάντηση των δύο πλευρών πριν από λίγες ημέρες.

«Δεν μπορεί να μιλάμε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και από την άλλη να κάνουν πανσπερμία προκλητικών δηλώσεων και εμπρηστικής ρητορικής… Είναι σαν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και τρία πίσω, ειδικά με την τουρκολιβυκή συμφωνία που αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», σχολίασε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε:

«Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης πάσχει. Είναι δήλωση προθέσεων των δύο πλευρών προκειμένου να οριοθετηθούν οι θαλασσιές ζώνες τους αλλά δεν νομίζω να κυρωθεί από την λιβυκή βουλή».

Επιπλέον, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι «σε μια κυβέρνηση πάντα υπάρχουν και τα γεράκια που υιοθετούν και πιο επιθετική γλώσσα. Το ΥΠΕΘΑ δεν είναι περιστερώνας, ούτε πρέπει να δώσει την εντύπωση ότι είναι περιστερώνας. Εκεί θα συναντήσετε και τα ‘’γεράκια’’, υπάρχουν πολλές γλώσσες, η κυβέρνηση υιοθέτει τις τελικές αποφάσεις και η στρατιωτική ηγεσία ακολουθεί τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια».

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος για το μεταναστευτικό, ενώ υπογράμμισε ότι η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας, με τον Μακρόν να υποστηρίζει την ελληνική πλευρά.

Πολιτική

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: