Παναγιωτόπουλος: Πνέει ούριος άνεμος για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων

Την εκτίμηση ότι πνέει «ούριος άνεμος για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», εξέφρασε σήμερα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε -μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, τον γενικό γραμματέα Λιμένων, του υπουργείου Ναυτιλίας, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο και τον πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ- την πρωτεύουσα του Έβρου, επ” αφορμή της ανέλκυσης της βυθοκόρου «ΟΛΓΑ».

Στην ομιλία του μετά την επίσκεψη στο σημείο των εργασιών ανέλκυσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε τη σπουδαιότητα της γεωστρατηγικής θέσης της Αλεξανδρούπολης, τις αναπτυξιακές και οικονομικές δυνατότητες του λιμένα, την ενεργειακή προοπτική της περιοχής καθώς και τη στρατηγική σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας της χώρας με τις ΗΠΑ.

Αναφορικά με τη σημασία της ανέλκυσης της βυθοκόρου «ΟΛΓΑ», ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποκτά πλέον ενισχυμένη δυνατότητα ελλιμενισμού μεγαλύτερων πλοίων, έτσι η προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης του λιμανιού συμβάλει και στην υπόθεση της τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, τόσο στην Αλεξανδρούπολη όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης και της Β. Ελλάδος […] Οι συγκοινωνιακές υποδομές και το δίκτυο οδικών αξόνων της ευρύτερης περιοχής, που περιβάλλει την Αλεξανδρούπολη, στο οποίο δίκτυο δεσπόζει η Εγνατία Οδός, δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για ν” αποτελέσει το λιμάνι στρατηγικό κόμβο προς ένα κάθετο άξονα προς το βορρά για την ταχεία μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων. Η ανέλκυση, παράλληλα ενισχύει σημαντικά και τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, αφού οι νέες προοπτικές χρήσης του αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον σημαντικών επενδυτών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα του εμπορίου και της ναυσιπλοΐας».

Ο υπουργός τόνισε την ενεργειακή προοπτική, «η οποία υφίσταται με την κατασκευή του κάθετου διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου, Ελλάδας-Βουλγαρίας, αλλά και την εγκατάσταση του πλωτού τερματικού σταθμού επαναεροποίησης του φυσικού αερίου, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης», έργα που «θα αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τη στρατηγική σπουδαιότητα της περιοχής […] συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική αναζωογόνηση της τοπικής κοινωνίας και στην ανάδειξη της Αλεξανδρούπολης ως οικονομικού, εμπορικού και ενεργειακού κέντρου, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στη «χρήση του λιμανιού από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, όταν υφίσταται βέβαια ανάγκη», εκτιμώντας ότι «ενισχύεται περαιτέρω η στρατηγική αμυντική μας σχέση με τις ΗΠΑ και η συνεργασία με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Αυτή η στρατηγική σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι η κεντρική στρατηγική πολιτική αυτής της κυβέρνησης. Οι ΗΠΑ είναι οι μεγάλοι σύμμαχοι διαχρονικά, κάποτε πήγαμε στον πόλεμο μαζί, τώρα πορευόμαστε στην ειρήνη μαζί, αλλά και εργαζόμαστε μαζί για να εμπεδωθεί η σταθερότητα της περιοχής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ειδική μνεία έκανε στον Αμερικανό διπλωμάτη, τον κ. Πάιατ, ο οποίος ανέλαβε και έφερε εις πέρας την πρωτοβουλία ανέλκυσης της βυθοκόρου, η οποία «είναι μία απτή απόδειξη μιας σχέσης συνεργασίας η οποία εξελίσσεται σιγά-σιγά αλλά σταθερά και από τώρα και με ταχύτερους ρυθμούς, σε μία στρατηγική σχέση εμπιστοσύνης».

Τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος διεμήνυσε προς πάσαν κατεύθυνση ότι «Η Ελλάδα είναι μια ειρηνική και δημοκρατική χώρα, η οποία αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις και ανακατατάξεις που επιχειρούνται στην ευρύτερη περιοχή. Επιθυμούμε ν” αποτελέσουμε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, κρατώντας την περιφερειακή συνεργασία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας που διέπουν τα πολιτισμένα κράτη, με απώτερο σκοπό την ευημερία και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Η συνύπαρξη της χώρας μας, που δημιουργεί σχήματα συνεργασίας με χώρες της περιοχής των Βαλκανίων, με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, οι οποίες όμως μοιράζονται τις ίδιες αντιλήψεις και ανησυχίες μ” εμάς, καταδεικνύουν την παραπάνω προσπάθεια. Παράλληλα όμως στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα είναι έτοιμη ανά πάσα ώρα και στιγμή να υπερασπιστεί και να διασφαλίσει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που απορρέουν και από τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα Εθνικά μας Δίκαια, προς όφελος του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας».

Παρόντες στη σημερινή επίσκεψη στο σημείο ανέλκυσης της βυθοκόρου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ήταν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, μεταξύ των οποίων ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα, Χρήστος Δούκας, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, οι βουλευτές Έβρου της ΝΔ Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Τάσος Δημοσχάκης καθώς και εκπρόσωποι των ελληνικών και αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην περιοχή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα μεταβεί και στα στρατιωτικά φυλάκια Κήπων και Γεμιστής.

Πολιτική

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: