Παναγία Σουμελά: Άνοιξε η Ιερά Μονή – Επιβεβαιώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο πως θα γίνει λειτουργία το Δεκαπενταύγουστο

Επιβεβαιώνει σήμερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο πως θα γίνει στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά η Θεία Λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, τον ευχαρίστησε για τα «συστηματικά ανακαινιστικά έργα» που έγιναν στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, η οποία άνοιξε χθες, ύστερα από πέντε χρόνια εργασιών αποκατάστασης.

Αναλυτικότερα, το ανακοινωθέν έχει ως εξής:

«Ευχαρίστως ανακοινούται ότι κατόπιν νεωτέρου εγγράφου της Νομαρχίας Τραπεζούντος, αλλά και σχετικής ανακοινώσεως του Εξοχωτάτου κυρίου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, επετράπη η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά κατά την εορτήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Την πανηγυρικήν αυτήν Λειτουργίαν θα τελέσουν κατά την μεγάλην Θεομητορικήν εορτήν οι Σεβ. Μητροπολίται Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος και Ζάμπιας κ. Ιωάννης, Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος την 28ην τ. μ. επεκοινώνησε τηλεφωνικώς προς τον Εξοχώτατον Πρόεδρον κ. Recep Tayyip Erdoğan και τον ηυχαρίστησε διά τα γενόμενα εν τη ως άνω ιστορική Μονή συστηματικά ανακαινιστικά έργα και, επί τη ευκαιρία, διεβίβασεν εις αυτόν τας ευχάς και τα συγχαρητήρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της περί αυτό ενταύθα Ομογενείας διά την επί θύραις εορτήν των θυσιών (Kurban Bayramı)».

Έπαιξαν Σπανουδάκη στα εγκαίνια της Παναγίας Σουμελά και ο Ερντογάν χειροκρότησε

Σήμερα πραγματοποιήθηκε το άνοιγμα της ιστορικής μονής της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου έπειτα από πέντε χρόνια εργασιών αναστήλωσης υπό το βλέμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε όμως το γεγονός ότι κατά το κόψιμο της κορδέλας ακούστηκε απόσπασμα από τη μουσική σύνθεση «Ζει και βασιλεύει» του Σταμάτη Σπανουδάκη από τον δίσκο «Αλέξανδρος».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη στιγμή εκείνη χειροκρότησε.

Επίσης, μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι «φέτος οι Ορθόδοξοι πολίτες μας θα μπορέσουν να τελέσουν Λειτουργία στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά, την οποία δεν μπορούσαν να τελέσουν λόγω των έργων».

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: