Παναγία Έλωνας: Η επιβλητική μονή στον πορφυρό βράχο


Στη νότια πλευρά του Πάρνωνα αντικρίζει κανείς μια εικόνα που προκαλεί δέος. Μία μονή σφηνωμένη στους πορφυρούς βράχους. Και δεν είναι άλλη από την Παναγία Έλωνας, την επιβλητική μονή στην Αρκαδία, η οποία απέχει 14 χλμ από τον Κοσμά και άλλα τόσο περίπου από το Λεωνίδιο ενώ είναι χτισμένη σε υψόμετρο 650 μέτρων, με θέα που κόβει την ανάσα.

Άλλωστε, ο θεόρατος και απότομος αυτός βράχος στον οποίο είναι κτισμένη η Μονή, προκαλεί δέος στον προσκυνητή και σε συνδυασμό με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, δεν άργησε να γίνει δημοφιλής προσκυνηματικός προορισμός.

Οι εκδοχές για την προέλευση του ονόματός της είναι αρκετές. Μια από αυτές θέλει το μοναστήρι να παίρνει το όνομα του από το κοντινό σε αυτό σπήλαιο με την ονομασία «Ελώνη». Μια άλλη αποδίδει την επωνυμία «Ελώνα» ως ετυμολογικό παράγωγο της τσακώνικης λέξης «εούνη» με την ερμηνεία Ελεούσα. Και σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, την εποχή της Ενετοκρατίας, Λάκωνες από το Έλος και τα Ελοχώρια μετακίνησαν την εικόνα της Παναγίας από τα μέρη τους και την έφεραν στη Μονή, δίνοντάς της έτσι και το όνομα, Παναγία της Έλωνας.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: