Πακέτο παροχών ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας

«Η χώρα και η οικονομία βρίσκονται σε σαφή πορεία ανάκαμψης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο Μέγαρο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το νέο πακέτο παροχών της κυβέρνησης.

Το πακέτο αυτό, όπως εξήγησε, χωρίζεται σε δύο μέρη: Αυτά που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν άμεσα και θα εφαρμοστούν άμεσα, καθώς και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020. «Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Κανένα προσωρινό», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι είχε εσκεμμένα αφήσει τα δημόσια ταμεία απολύτως άδεια και ότι “είχαν οργανώσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας και της ‘αριστερής παρένθεσης’”. Είπε πως εκείνο “όχι μόνο δε πέτυχαν το στόχο τους, αλλά εμείς σήμερα 4 χρόνια μετά έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας στα δημόσια ταμεία”.

Ειδικότερα ανέφερε ότι πρόκειται για 31 δισ. ευρώ απόθεμα ρευστότητας πέραν της δυνατότητας να δανειζόμαστε με το φθηνότερο επιτόκιο που είχαμε ποτέ από τις αγορές. Εξήγησε ότι από αυτό το απόθεμα ρευστότητας τα μισά περίπου είναι το λεγόμενο ‘μαξιλάρι’ ασφάλειας του ESM ενώ τα υπόλοιπα είναι οι κόποι του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης.

Διαβεβαίωσε ότι “αυτούς τους κόπους δε θα τους ξοδέψουμε αλόγιστα δεξιά και αριστερά αλλά δε θα τους αφήσουμε και ανεκμετάλλευτους, θα τους επενδύσουμε στο μέλλον προκειμένου να διασφαλίσουμε και να τονώσουμε τη συνεχή αδιάλειπτη και διατηρήσιμη αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας”.

Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι ένα μέρος από αυτούς τους πόρους, 3,6 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. “Αυτό σημαίνει ότι ξεπληρώνουμε γρηγορότερα το χρέος μας σε έναν αυστηρό δανειστή αλλά ότι εξοικονομούμε αρκετά εκατομμύρια ετησίως από τους τόκους”.

Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πακέτο παροχών της κυβέρνησης είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και την ενέργεια, καθώς και η επαναφορά της 13ης σύνταξης.

Ειδικότερα, ο ΦΠΑ στην εστίαση θα μειωθεί από το 24% στο 13% και στον συντελεστή αυτόν θα ενταχθούν όλα τα τρόφιμα. Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ανακοινώθηκε η μείωση του ΦΠΑ σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο από το 13% στο 6% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επιπλέον, η 13η σύνταξη που επανέρχεται στο Δημόσιο αντιστοιχεί στο ποσό του δώρου του Πάσχα.

politiki

Tags: , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: