Παιδί και υπολογιστής: Θέτουμε από νωρίς τις βάσεις για μια υγιή σχέση

Με τόσα κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις και tablet παντού, μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό να σκέφτεστε να περιορίσετε τον χρόνο του παιδιού σας στην οθόνη. Πόση τηλεόραση είναι καλή γι’ αυτά; Πρέπει να στέλνουν μηνύματα όλη μέρα; Πόσες ώρες μπορούν να χρησιμοποιούν το smartphone.

Σίγουρα είναι ερωτήματα που οι περισσότεροι γονείς έχουν. Αν και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχουν κατευθυντήριες γραμμές για τον περιορισμό του χρόνου στην οθόνη, η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει μαγικός αριθμός που να είναι «ακριβώς σωστός».

Τα παιδιά σήμερα έχουν από πολύ νωρίς επαφή με την τεχνολογία, τις ηλεκτρονικές συσκευές και το Διαδίκτυο κάτι το οποίο δεν είναι κακό αλλά απολύτως φυσιολογικό. Δεν πειράζει αν θα δουν τηλεόραση, αν θα παίξουν στην κονσόλα ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η ποιότητα του περιεχομένου των παιδιών, το πώς αυτό ταιριάζει στον τρόπο ζωής της οικογένειάς σας και πώς τα παιδιά σας ασχολούνται με αυτό.

Επιπλέον, η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο συστατικό της μάθησης. Τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε υπολογιστές και ταμπλέτες στο σχολείο και χρησιμοποιούν τους υπολογιστές για να κάνουν τις εργασίες τους.

Όμως, ορισμένα παιδιά εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις συσκευές τους. Χρησιμοποιούν τα βιντεοπαιχνίδια και την τηλεόραση ως κύρια μορφή ψυχαγωγίας και αντικαθιστούν τη πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία με μηνύματα κειμένου και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, δεν χρειάζεται απαραίτητα να θέσετε αυστηρά όρια στο χρόνο που τα παιδιά σας χρησιμοποιούν τις ψηφιακές συσκευές τους. Αλλά, θα πρέπει να εξετάσετε τη συνολική εικόνα και τον ρόλο που παίζουν τα ηλεκτρονικά μέσα στη ζωή όλων μας.

Αναλογιστείτε τις συνήθειες στις οποίες έχει περιέλθει η οικογένειά σας. Βλέπετε τηλεόραση ενώ τρώτε το δείπνο σας; Κοιτάζετε τα τηλέφωνά σας όταν βρίσκεστε σε ένα εστιατόριο ή σε ένα αθλητικό γεγονός;

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: