Παγκοσμίως διάσημοι σεφ αύριο στη Θεσσαλονίκη!

«Εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, επιλογή κατάλληλων πρώτων υλών και εξοπλισμού, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και μείωση των αποβλήτων…»

Η σημασία της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αρχιμαγείρων (Worldchefs Congress & Expo 2016) για τη Θεσσαλονίκη, καθώς και οι δράσεις για τη βιωσιμότητα των τροφίμων, την εκπαίδευση και την καταπολέμηση της φτώχειας, υπήρξαν μερικά από τα σημεία που θίχτηκαν κατά τη Συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε ενόψει του Συνεδρίου που διεξάγεται στις 24-27 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στο ξενοδοχείο THE MET.

Ο Πρόεδρος των Worldchefs Charles Carol, ευχαριστώντας τους τοπικούς παράγοντες της Θεσσαλονίκης που αγκάλιασαν το Συνέδριο, αναφέρθηκε παραδειγματικά στους Worldchefs που έχουν εμπλακεί ενεργά στην υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη, και συγκεκριμένα στον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος κ. Γιώργο Μαστροδημήτρη και την ομάδα του, καθώς και στους Αρχιμάγειρες χωρίς Σύνορα (Worldchefs without borders) που κατάφεραν ως τώρα να συγκεντρώσουν 90.000 ευρώ προς οικονομική υποστήριξη των πληγέντων από φυσικές καταστροφές. Στα σκαριά επίσης, όπως είπε, βρίσκεται ένα νέο πρόγραμμα των Worldchefs που θα βοηθήσει μέσα από δράσεις φιλοξενίας τα άπορα παιδιά.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συνεδρίου Andy Cuthbert ο οποίος τόνισε πως η πόλη θα υποδεχτεί εκατοντάδες σεφ από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα ταξιδέψουν για να δουν φίλους αλλά και να γνωρίσουν νέους, να επιδείξουν ή να παρακολουθήσουν τις μαγειρικές ικανότητες ξένων και Ελλήνων συναδέλφων, ενώ παράλληλα θα διενεργηθεί το Bill Gallagher Φόρουμ για Νέους Αρχιμάγειρες, στο πλαίσιο του οποίου 80 ανερχόμενα ταλέντα από όλο τον κόσμο θα καταφθάσουν για να μάθουν ο ένας από τον άλλον, αλλά και για να γνωρίσουν την τοπική ελληνική κουζίνα και τα προϊόντας της.

Με τη σειρά του ο Ragnar Fridriksson, ο διευθύνων σύμβουλος των Worldchefs, επισήμανε πως στο Συνέδριο θα ανακοινωθούν σημαντικά προγράμματα και δράσεις για βιωσιμότητα των τροφίμων, την εκπαίδευση και την καταπολέμηση της φτώχιας. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη συνεργασία των Worldchefs με την Electrolux και τη φοιτητική οργάνωση AIESEC στο πρόγραμμα «Ταΐζουμε τον πλανήτη» και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι chefs στο πλαίσιο των στόχων που έχει θέσει ο ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη. «Όραμα των Worldchefs είναι να εκπαιδεύσουμε τους chefs στη βιώσιμη κουζίνα και να επηρεάσουμε τη μαγειρική τους ούτως ώστε να περιορίσουν στο ελάχιστο το αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Μεταξύ άλλων, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, την επιλογή κατάλληλων πρώτων υλών και εξοπλισμού, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και μείωση των αποβλήτων» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Έως τώρα τέθηκαν σε λειτουργία τέσσερα πιλοτικά προγράμματα στη Νότια Αφρική, το Ντουμπάι, την Ιρλανδία και τη Κόστα Ρίκα, ενώ οι Worldchefs χωρίς Σύνορα μαγειρεύουν και παρέχουν φαγητό σε περιοχές που υπάρχουν πληθυσμοί που έχουν ανάγκη (Ελλάδα, Εκουαδόρ, Ιταλία, Νεπάλ, Φιλιππίνες, κλπ).

Στο πλαίσιο της τιμητικής υποστήριξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προς το Συνέδριο, ο κος Θεοφάνης Παπάς, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους στην πόλη, τόνισε τη μεγάλη δυναμική του αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας και την πρωτιά στην παραγωγή πρωτογενή τομέα σε προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ. Μίλησε για τη θεσμοθέτηση της Μακεδονικής Κουζίνας και την διάθεση 100 συνταγών με προϊόντα που παράγονται στις περιοχές της Περιφέρειας. Στη συνέχεια μίλησε με θαυμασμό για την αξιοσημείωτη προσπάθεια που κάνουν οι αγροτικές περιοχές και λαμβάνουν αναγνωρισιμότητα μέσα από τα υψηλής ποιότητας προϊόντας τους και καταφέρνουν εν τέλει να τονώσουν το εξαγωγικό χαρακτήρα της περιοχής.

Το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου να παρακολουθήσει την Παρέλαση των Εθνών, μικρογραφία της Παρέλασης των Εθνών των Ολυμπιακών αγώνων, που θα ξεκινήσει στις 18:30 στο Λευκό Πύργο. Από εκεί η κάθε αποστολή με τη σημαία της θα παρελαύνει κατά μήκος της παραλίας καταλήγοντας στο λιμάνι όπου και θα γίνει το πάρτι υποδοχής. Το Συνέδριο λαμβάνει την τιμητική υποστήριξη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Επίσης το στηρίζουν η Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων Ελλάδος (εθνικός φορέας υποδοχής), καθώς και οι Λέσχες Αρχιμαγείρων Αθήνας, Βορείου Ελλάδας και Κρήτης (τοπικοί φορείς υποδοχής) και οι χορηγοί επικοινωνίας του.

karfitsa.gr-Diethni

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: