Παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο ο σεισμός στη Βρίσα

Το περιφερειακό συμβούλιο της Λέσβου πραγματοποίησε συνεδρίαση με θέμα το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε το νησί την περασμένη Δευτέρα από τον ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας παρέστη και μίλησε στη συνεδρίαση όπως και καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που έχουν ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από το σεισμό, τόσο της προστασίας των κατοίκων, όσο και της καταστροφής της Βρίσας. Παρέστησαν επίσης και μίλησαν ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης.

Στη διάρκεια της τοποθέτησης του Ευθύμιου Λέκκα, αλλά και των υπολοίπων ειδικών επιστημόνων έγινε εκτενής αναφορά σε σημαντικά θέματα με πρώτο αυτό της περίπτωσης της Βρίσας που καταστράφηκε και η οποία πλέον θεωρείται παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο που θα μελετηθεί το επόμενο διάστημα από τους ειδικούς.

Όπως υπογραμμίστηκε, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Βρίσα δέχτηκε σεισμική ενέργεια ισχύος που αντιστοιχεί με 9 της αντίστοιχης κλίμακας, ενώ άλλες πολύ κοντινές περιοχές και οικισμοί, δεν δέχθηκαν αντίστοιχη επιβάρυνση.

Να σημειωθεί ότι το πρωί (6:40) του Σαββάτου σημειώθηκε νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ ανάμεσα στη Λέσβο και τη Χίο, με εστιακό βάθος 14 χιλιόμετρα. «Ευχόμαστε, όσο και να φαίνεται παράδοξο, να γίνει ένας νέος σεισμός της τάξης των 5,5 με 5,6 Ρίχτερ, ώστε να βεβαιωθούμε και επισήμως ότι είμαστε σε μια διαδικασία εκτόνωσης. Ο σεισμός αυτός θα είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τον αρχικό σεισμό και σε καμία περίπτωση δεν θα προκαλέσει τις ίδιες καταστρεπτικές συνέπειες, γιατί θα είναι τουλάχιστον 20 φορές μικρότερος σε ενέργεια», δήλωσε ο κ. Λέκκας στο συμβούλιο.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: