Πάμπλο Χασέλ: O ράπερ που έχει βάλει σε μπελάδες την ισπανική κυβέρνηση

Από το τραγούδι του «Δημοκρατία, πόρνης κόρης» και την πρώτη καταδίκη… μέχρι την επεισοδιακή σύλληψη στο Πανεπιστήμιο της Λέριντα — Ο 32χρονος ράπερ έχει ξεσηκώσει ένα κύμα συμπαράστασης από προσωπικότητες της τέχνης και του πολιτισμού μετά τη σύλληψή του για «προσβολή της μοναρχίας» και «εξύμνηση της τρομοκρατίας» 

Το όνομά του είναι Πάμπλο Ριβαντούγια Ντούρο, στους Ισπανούς όμως είναι γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα Πάμπλο Χασέλ.

Ο 32χρονος ράπερ, ο οποίος οδηγήθηκε στη φυλάκη έπειτα από μία επεισοδιακή σύλληψη, είναι ο άνθρωπος που προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση των Σοσιαλιστών και των Podemos.


Γνώριμος των Αρχών 

Ο  Πάμπλο Χασέλ δεν είναι άγνωστος στην αστυνομία. Έχει μακρά ιστορία αντιπαράθεσης με την αστυνομία και έχει καταδικαστεί πολλές φορές.

Ο 32χρονος ράπερ δε διστάζει ούτε με τους στίχους των τραγουδιών του, ούτε με τα tweet του να εκφράσει ανοιχτά τις ριζοσπαστικές αριστερές απόψεις του, οι οποίες θεωρούνται παραβατικές και επικίνδυνες για τη δημόσια τάξη με βάση την ισχύουσα νομοθεσία που τον αντιμετωπίζει ως τρομοκράτη.

Αυτός ήταν και ο λόγος που συνελήφθη και καταδικάστηκε για πρώτη φορά το 2011.

Το τραγούδι του «Δημοκρατία, πόρνης κόρης», ήταν αυτό που τον οδήγησε στη φυλακή.

Βέβαια, όσο και αν η νυν κυβέρνηση των Σοσιαλιστών και των Podemos έχει δεσμευτεί να αλλάξει τον ποινικό κώδικα ώστε να μην πλήττεται η ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης και να μην τιμωρούνται αυστηρά τέτοιου είδους αδικήματα, αυτή η ίδια κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο» φως στις ειδικές δυνάμεις προκειμένου να «μπουκάρουν» στο πανεπιστήμιο της γενέτειράς του Λέριντα και να συλλάβουν τον Χασέλ, ο οποίος είχε «ταμπουρωθεί» εκεί από τη Δευτέρα μαζί με δεκάδες υποστηρικτές του, αρνούμενος να παραδοθεί και να εκτίσει εννέα μήνες στη φυλακή.

Το τελευταίο αδίκημα που τον βαραίνει είναι αυτό του εγκωμιασμού τρομοκρατικών ενεργειών και της προσβολής του προσώπου του βασιλέα, αφού χαρακτήρισε τον πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος «μέθυσο τύραννο» και «αφεντικό της μαφίας», ενώ συνέκρινε τους δικαστές με ναζί.

Ο ράπερ κατέφυγε στο πανεπιστημιακό κτίριο προκειμένου, όπως είπε, να κάνει τη δουλειά των Αρχών όσο πιο δύσκολη γινόταν, καθώς γύρω του είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες υποστηρικτές του.

«Με συλλαμβάνει ένα φασιστικό κράτος. Θάνατος στο φασιστικό κράτος», είπε κατά τη σύλληψή του. 


Ο Χασέλ είχε πρωτοδίκως καταδικαστεί σε διετή φυλάκιση, ποινή που μειώθηκε από το εφετείο στους εννέα μήνες, για 64 μηνύματά του στο Τwitter την περίοδο 2014-2016, καθώς και για ένα τραγούδι που ανέβασε στο YouΤube. Ενα από τα μηνύματα καλούσε σε υποστήριξη της Βικτόρια Γκόμες, μέλους της αριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης GRAPO. Πολλά άλλα στρέφονταν εναντίον του βασιλιά Φιλίππου και του πατέρα του, Χουάν Κάρλος.

O Χασέλ δεν είναι ο πρώτος ράπερ που καταδικάζεται για τους στίχους του, αλλά είναι ο πρώτος που πηγαίνει στη φυλακή. Ο ράπερ Βαλτόνικ από τη Μαγιόρκα είχε καταδικαστεί σε ηλικία 18 ετών για στίχους με τους οποίους ευχόταν τον θάνατο της βασιλικής οικογένειας και επαινούσε την ΕΤΑ και την GRAPO. Απέφυγε το κελί διαφεύγοντας στο Βέλγιο μία ημέρα πριν ξεκινήσει η ποινή του.

Η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Χεσούς Μοντέρο είχε δηλώσει ότι η ποινή φυλάκισης του Χασέλ «στερείται αναλογικότητας», ενώ η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη διαδικασία κατάργησης άρθρων του ποινικού κώδικα που συγκρούονται με την ελευθερία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και συνολικά με την ελευθερία της έκφρασης. Μεταξύ των άρθρων που οδεύουν προς κατάργηση είναι εκείνα που τιμωρούν την προσβολή του προσώπου του βασιλιά.

Ο επικεφαλής του αριστερού κόμματος Podemos, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό και είχε υποσχεθεί άμεση κατάργηση του νόμου-φίμωτρου, δήλωσε ότι στην Ισπανία «δεν επικρατεί πλήρης δημοκρατική ομαλότητα», προλαβαίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις αντιδράσεις των υποστηρικτών του για τη σύλληψη.

Επεισόδια και συλλήψεις σε διαδηλώσεις για την απελευθέρωση του Χασέλ

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις της Καταλονίας για να διαμαρτυρηθούν κατά της φυλάκισης  του Χασέλ,  την Τρίτη  το βράδυ.

Τουλάχιστον 14 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια ταραχών σε αρκετές ισπανικές πόλεις, καθώς διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση του ράπερ.

Ο ράπερ είχε προθεσμία μέχρι την περασμένη Παρασκευή για να παραδοθεί και να αρχίσει την έκτιση της 9μηνης ποινής φυλάκισης που του έχει επιβληθεί για τα tweet με τα οποία κατηγορούσε τους αστυνομικούς για βασανιστήρια και δολοφονίες.

Στο πλευρό του Πέδρο Αλμοδόβαρ και Χαβιέρ Μπαρδέμ

Διαδηλώσεις υποστήριξης στον ράπερ πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Μαδρίτη και την Βαρκελώνη, ενώ 200 προσωπικότητες του ισπανόφωνου κόσμου του Πολιτισμού, ανάμεσά τους ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ και ο ηθοποιός Χαβιέρ Μπαρδέμ, υπέγραψαν κείμενο υπέρ του.

«Ο διώξεις εις βάρος ράπερ, χρηστών του Twitter, δημοσιογράφων και άλλων εκπροσώπων της τέχνης και του πολιτισμού επειδή άσκησαν  το δικαίωμα στην ελεύθερη έκθεση έχουν καταστεί συνεχείς», σημειώνουν στο ψήφισμα που υπογράφουν.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: