Π. Σκουρλέτης: «Το 2017 η τελευταία χρονιά μειώσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Να χαράξουμε μια κόκκινη γραμμή, ότι αυτή (το 2017) είναι η τελευταία χρονιά μειώσεων της κρατικής χρηματοδότησης στην Τοπική Αυτοδιοίκησης, είπε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στο «Βελλίδειο», απαντώντας στην τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, περί ΔΕΣΦΑ και εξαπολύοντας επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «ταύτισε την πολιτική του με τις απολύσεις και με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας. Να μας πει αν έβγαλε κάποιο συμπέρασμα από αυτό. Αν θα το ξαναέκανε… Είναι εύκολο στην αντιπολίτευση να καταγγέλλεις τις απολύσεις, αλλά τι έκανες όταν ήσουν στην εξουσία;».

Αναφορικά με τον ΔΕΣΦΑ, ο κ. Σκουρλέτης υπεραμύνθηκε των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και είπε χαρακτηριστικά: «Μίλησε ο κ. Μητσοτάκης για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ ισχυριζόμενος ότι έπρεπε να ενδώσουμε στις πιέσεις των υποψηφίων αναδόχων και να τον ξεπουλήσουμε. Το προηγούμενο καλοκαίρι κάναμε παρέμβαση για να αλλάξουμε τον κανονισμό τιμολόγησης για τα νέα τέλη στο φυσικό αέριο, που έδινε τη δυνατότητα να αυξηθούν οι τιμές. Αυτή είναι η φιλοεπενδυτική πολιτική και το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη για νέα ανάπτυξη; Να υποχωρούμε σε όλες τις απαιτήσεις; Πρόκειται για φτηνό λαϊκισμό που συσκοτίζει τα πράγματα».

Ο υπουργός είπε πως η κληρονομιά της κυβέρνησης είναι δυσβάσταχτη, όμως δεν έχει δικαίωμα να την αποποιηθεί. «Εμείς παλεύουμε για να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση. Και έχουμε θετικές ενδείξεις για το 2017 ότι θα είναι χρονιά ανάπτυξης. Από το 2010 η δημοσιονομική κρίση μας έβαλε σε οδυνηρή περιπέτεια, που έπληξε τους ασθενέστερους. Οι απώλειες πόρων ήταν άνω του 65% και ναρκοθέτησαν και τη δική μας προσπάθεια που ακολουθήσαμε στη διακυβέρνηση της χώρας», σημείωσε.

Κοινό και γόνιμο χρονικό διάστημα διαβούλευσης για το νέο πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση, βλέπει ο κ. Σκουρλέτης. Μια συνολική πρόταση, στην οποία σύμφωνους μας βρίσκουν οι μεγάλες ανάγκες και τα μεγάλα προβλήματα που έχει ο τόπος και οι απαντήσεις σ” αυτά, όπως είπε.

Έκανε λόγο για μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση με επίκεντρο τον πολίτη. «Δίνουμε τη μάχη για το σήμερα, βλέποντας το αύριο», τόνισε.

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην παραγωγική ανασυγκρότηση και δίκαιη ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να είναι καταλυτικός, τόνισε ο κ. Σκουρλέτης. Η ένταση των συνεπειών της κρίσης στη χώρα μας έχει σχέση με τις πολιτικές των τελευταίων 40 χρόνων κι όχι μόνο με εκείνες μετά το 2010, υπογράμμισε.

«Επιδιώξαμε να στηρίξουμε την αυτοδιοίκηση μέσα σε ένα συγκεκριμένο δυσμενές πλαίσιο», είπε ο κ. Σκουρλέτης, παρουσιάζοντας σειρά παρεμβάσεων της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση τήρησε τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπέγραψα χτες τα τελευταία 213 εκ. ευρώ από τα παρακρατηθέντα προς τους δήμους», σημείωσε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για 37.000 νέες θέσεις εργασίας σε υποδομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που χρηματοδοτούνται μέσω του νέου ΕΣΠΑ, μίλησε για το «εθνικό σχέδιο περιφερειακής πολιτικής και τοπικής ανάπτυξης» και υπεραμύνθηκε των αλλαγών που προβλέπονται στο σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Το σχέδιό μας δε θα αποσυρθεί, όπως εσφαλμένα λένε κάποιοι. Η θέσπιση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι τομή. Θα βοηθήσει στη διεύρυνση συνεργασιών και στη σύνθεση απόψεων. Μια νέα κουλτούρα συνθέσεων και συναινέσεων αν δεν την κάνουμε πράξη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πού θα την κάνουμε;», επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης.

typosthes.gr-Politiki

Tags: , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: