''Όχι άλλα μαύρα μοντέλα'': στο Miami Swim Week η μόδα κάνει διακρίσεις

Φέτος, λοιπόν, σε αυτή την εβδομάδα μόδας αφιερωμένη στο swimwear δεν έλειψαν περιστατικά διακρίσεων. Κι ενώ οι περισσότεροι σχεδιαστές έχουν πια ξεπεράσει ταμπού και φυλετικές διακρίσεις του παρελθόντος σε πολλά επίπεδα. Μοντέλα με λεύκη, ανεξάρτητα από το χρώμα και την εθνικότητά τους έχουν ήδη παρουσία στα runways. Αφού, διάσημοι οίκοι έχουν πια αλλάξει τους κανόνες του casting θα περίμενε κανείς ότι αυτό το φαινόμενο των διακρίσεων θα εξαλειφθεί.

Σε αυτή την εβδομάδα μόδας στο Miami όμως, υπήρξε ακόμα μία κατηγορία σχετικά με συγκεκριμένο brand swimwear, το KYA Swim, το οποίο απέρριψε μοντέλα λόγω χρώματος.

 

“Μας είπαν ότι δεν ήθελαν άλλα μαύρα μοντέλα”, δήλωσε το μοντέλο, Joia Talbott. Από την μεριά του brand, οι υπεύθυνοι δηλώνουν ανησυχία για τέτοιου είδους ισχυρισμούς καθώς, όπως υποστηρίζουν έχουν ήδη συμπεριλάβει μαύρα μοντέλα στο runway. Φυσικά κανείς δεν ξέρει αν το έκαναν ως μία άκομψη απάντηση, όπως επίσης άγνωστο θα παραμείνει, αν κάποιος απέρριψε με αυτό τον τρόπο τα μοντέλα αυθαίρετα.

Αυτό όμως που έχει σημασία, είναι το γεγονός και μόνο ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που θεωρούν το χρώμα του δέρματος εμπόδιο, ένα χαρακτηριστικό διάκρισης. Σε κάθε περίπτωση, είτε αν αυτός που το είπε δεν είχε καμία τέτοια καθοδήγηση επίσημα, είτε απλά ήταν η γραμμή της εταιρείας, το αποτέλεσμα είναι ένα. Αυτή η σκέψη προκύπτει από έναν ανθρώπινο νου που μπορεί να αποφασίζει και να διατάζει, μπορεί απλά να εκτελεί απαθής εντολές. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Κάποιος, με ρόλο ενεργό στη βιομηχανία της μόδας, ακόμα σκέφτεται αναχρονιστικά, κάνει διακρίσεις και κρίνει άδικα με κριτήρια λανθασμένα.

Ακόμα και σήμερα, που ο Jason Wu σχεδιάζει oversized συλλογή, που ο οίκος Prada δημιουργεί ολόκληρη καμπάνια βασισμένα σε drama queen, που η Winnie Harlow φιγουράρει στη λίστα των top models, κάποιος υπάρχει να θέτει τα λάθος όρια, να πηγαίνει την προσπάθεια προς το αυτονόητο ένα βήμα πίσω και να σου θυμίζει ότι το 2018 ακόμα και στο κοσμοπολίτικο Miami πρέπει να παλεύεις για τα αυτονόητα.

Αξίζει να σου πω όμως, ότι από την άλλη μεριά του νομίσματος, η πρόοδος συνεχίζεται και μοντέλα oversized παρουσιάζουν συλλογές με μαγιό, ενώ άλλη . Τουλάχιστον η αισιόδοξη πλευρά υπάρχει και αντισταθμίζει τα περιστατικά σαν αυτό που μακάρι να είναι το τελευταίο.

Μπες κι εσύ στην παρέα μας στο . Σε περιμένουμε!

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Lynne Sladky

Moda

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: