Ουζμπεκιστάν: Ο Σαβκάτ Μιρζίγιοεφ επανεξελέγη την προεδρία έπειτα από πρόωρες εκλογές

Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρζίγιοεφ επανεξελέγη με 87,1% στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή επικαλούμενη τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μετέδωσε σήμερα η Εκλογική Επιτροπή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα Τασκένδη, ο Μιρζίγιοεφ συγκέντρωσε το 87,05% των ψήφων, ενώ η συμμετοχή πλησιάζει το 80%.

Ο 65χρονος Μιρζίγιοεφ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2016, προκήρυξε πρόωρες εκλογές αφού τροποποίησε το Σύνταγμα με δημοψήφισμα αυξάνοντας έτσι την προεδρική θητεία από πέντε σε επτά χρόνια και ανοίγοντας τον δρόμο για δύο ακόμη θητείες. Έτσι μπορεί να παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον μέχρι το 2030.

Ο Μιρζίγιοεφ άνοιξε την χώρα αυτή των 35 εκατομμυρίων κατοίκων στο διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις ενώ χαλάρωσε επίσης και τους περιορισμούς στις θρησκευτικές και πολιτικές ελευθερίες παρότι δεν υπάρχουν ακόμη ισχυρές οργανώσεις ή ισχυροί πολιτικοί της αντιπολίτευσης στο Ουζμπεκιστάν.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ο Μιρζίγιοεφ επιχείρησε να διατηρήσει δεσμούς τόσο με την Ρωσία όσο και με την Δύση. Η Τασκένδη έχει κάνει έκκληση για ειρήνη και αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των φιλορωσικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Το Ουζμπεκιστάν, μια πλούσια σε φυσικό αέριο πρώην Σοβιετική Δημοκρατία, κατέχει στρατηγική θέση, καθώς είναι η μόνη χώρα που συνορεύει με όλα τα άλλα κράτη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: