Ουκρανικό: Το Bloomberg «φαντάστηκε» ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την ώρα που οι διπλωματικές επαφές κορυφώνονται

Σε Μόσχα και Κίεβο θα βρεθούν την επόμενη εβδομάδα οι Μακρόν και Σολτς σε μια προσπάθεια να επιλυθεί μέσω της διπλωματικής οδού η κρίση Ρωσίας — Ουκρανίας — Την ίδια ώρα, οι Ουκρανοί συνεχίζουν τα στρατιωτικά γuμνάσια ακόμα και στην πόλη φάντασμα του Τσερνόμπιλ 

Το Bloomberg «φαντάστηκε» ρωσική εισβολή! Η παρατεταμένη αναμονή γύρω από τη ρωσο-ουκρανική κρίση έχει δημιουργήσει διεθνή αναστάτωση.

Ούτε, όμως, αυτή δικαιολογεί το ατόπημα του Bloomberg. Το δίκτυο, στον ιστότοπό του, έγραψε ότι «η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία». Λίγο αργότερα ζήτησε συγνώμη. Στην απολογία που δημοσίευσε εξηγούσε ότι προετοιμάζουν τίτλους για πολλά και διαφορετικά σενάρια.


Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι και αυτό το σενάριο είναι πιθανό. Αν μη τι άλλο, έτσι φαίνεται να πιστεύει και η κυβέρνηση της Ουκρανίας. Εκεί, καθημερινά διεξάγονται στρατιωτικά γuμνάσια. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τέτοια να πραγματοποιούνται ακόμα και στην πόλη-φάντασμα Πρίπιατ, που εκκενώθηκε μετά το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ πριν από 36 χρόνια. Την ίδια στιγμή, μαζική ήταν η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, 42 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με τη Ρωσία. Μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν ήταν «το Χάρκοβο είναι Ουκρανία» και «Σταματήστε την ρωσική επίθεση».

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Ρωσία έχει αναπτύξει επιπλέον 10.000 στρατιώτες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων πεζικών και αερομεταφερόμενων δυνάμεων. Το πιο δυσοίωνο είναι ότι έχει θέσει ορισμένες εντολές στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας, σύμφωνα με την εκτίμηση του Ουκρανικού στρατού. Ετίμηση του Reuters, αναφέρει πως η Ρωσία διαθέτει περίπου το 70% της μαχητικής δύναμης που θα χρειαζόταν για μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.

Η εβδομάδα που θα ξεκινήσει είναι γεμάτη διπλωματικές διεργασίες, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η κρίση. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ήδη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Σε αυτήν συμφώνησαν για «την ανάγκη διατήρησης του διαλόγου για την αποκλιμάκωση της κατάστασης». Εν μέσω αυτής της κρίσης, ο Μακρόν ακολουθεί την γαλλική παράδοση να χαράζει χωριστό μονοπάτι από τις ΗΠΑ στη γεωπολιτική, καθώς και να προσπαθεί να αφήσει το δικό του στίγμα σε αυτή την κρίση και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ευρώπης.

Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του και την αμέσως επόμενη ημέρα με τον Ουκρανό πρόεδρο. Το αντίθετο δρομολόγιο θα κάνει ο Γερμανός Καγκελάριος. Στις 14 Φεβρουαρίου θα ταξιδέψει στο Κίεβο και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στη Μόσχα. Εκτός αυτού, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας θα συναντηθούν στο Βερολίνο στις 8 Φεβρουαρίου.

Επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας είχε και ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Για το ίδιο θέμα επικοινώνησε και με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο στενός συντονισμός μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ για τα επόμενα βήματα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών κυρώσεων», δήλωσε ο ο Γενικός Γραμαμτέας του ΝΑΤΟ.

«Αν και ελπίζουμε ακράδαντα ότι μπορεί να βρεθεί μια διπλωματική λύση, οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετικότητα από τη Ρωσία θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή απάντηση και αυστηρές κυρώσεις», ανάρτησε στον λογαριασμό της στο Twitter η Φον Ντερ Λάιεν. Ενδιαφέρον παρουσίαζει και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο Ουκρανός ομόλογός του Ντμίτρο Κουλέμπα, του ζήτησε να παρέμβει προς την ρωσική πλευρά, με σκοπό την κλιμάκωση της κρίσης. Η γεωπολιτική ένταση στην περιοχή έχει διχάσει τη Γερμανία, η οποία έχει προσπαθήσει να τηρήσει αποστάσεις, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και, όμως, ακούγονται φωνές που υποστηρίζουν ότι το Βερολίνο θα έπρεπε να προμηθεύσει όπλα στην κυβέρνηση του Κιέβου και να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στη σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη. Αυτό αναφέρουν στελέχη του CDU, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: